Ajax wil Europese top bestormen: "Mensen zullen zeggen: ga eerst eens een prijs winnen"

Edwin van der Sar wil met Ajax terugkeren in de Europese top. Daarvoor moet de begroting omhoog, en dus wil de club wil sportief, financieel en commercieel grote stappen zetten. "Daar laten we geen heilige huisjes voor staan", zegt Van der Sar in een interview met De Volkskrant

"Grote clubs hebben al gesproken over een Super League", gaat de beleidsbepaler verder. "De komende zes jaar zal alles ongeveer hetzelfde blijven, afgezien van de nieuw te vormen, derde Europese competitie vanaf 2021. Vanaf 2024 zal er weer een andere stroming komen. Daar moet je als Ajax bij willen zijn, zeker op sportief gebied."

De begroting van Ajax moet groeien naar 200 miljoen euro, ongeveer het dubbele van de huidige begroting.  "Dergelijke ambities koesteren is goed, al weet ik ook dat het raar klinkt. Mensen zullen zeggen: ga eerst eens een prijs winnen. En het is ook niet zo dat we volgend jaar al aan dat bedrag zitten. Dat zet je neer, daar wil je naartoe groeien. Het één staat los van het ander."

China

"We steken onze voelsprieten uit in de wereld. Ik ben drie, vier keer per jaar in China geweest. Daar spreek je clubs en overheden", aldus Van der Sar, die dat doet met een duidelijk doel. "Op die manier proberen wij de filosofie en de naam van Ajax naar voren te brengen. We hebben succes met commerciële deals, met bedrijven en met de club Guangzhou. Maar alles staat in het teken van het voetbal, om inkomsten te vergroten en te investeren in het voetbal."