Louis van Gaal geeft opstelling niet prijs en analyseert tegenstanders van Oranje

Louis van Gaal gaf samen met Virgil van Dijk zondagmiddag 20 november een persconferentie in aanloop naar het openingsduel op het WK tegen Senegal. Deze wordt op maandag 21 november gespeeld. Het was de tweede persconferentie van de bondscoach, die tijdens het persmoment zijn opstelling niet wilde prijsgeven, maar her en der wel hints gaf naar potentiële basisspelers. Daarnaast analyseerde Van Gaal ook de tegenstanders van Oranje in Groep A.

Van Gaal wilde tijdens de persconferentie de tegenstander niet wijzer maken en om die reden liet de bondscoach niets los over de basisopstelling. Er werd wel aangegeven dat Memphis Depay niet zou spelen tegen Senegal en toen er door werd gevraagd naar de eventuele vervanger haalde Van Gaal het aspect 'creativiteit' aan, waarbij hij zijn voorkeur uitsprak voor de Cody Gakpo op het middenveld: "Omdat Janssen een midner creatieve speler is", aldus de bondscoach. Van Gaal waagde zich er niet aan om prijs te geven wie er onder de lat zou beginnen tegen Senegal: "Dat weet ik wel, maar jullie niet", aldus de bondscoach, waarvan de Nederlandse media vermoedt dat hij voor Andries Noppert gaat kiezen in het doel bij Oranje.

De analyse van Van Gaal over de tegenstanders

Van Gaal werd ook gevraagd naar de tegenstanders uit Groep A. Oranje treft naast Senegal ook nog Qatar en Ecuador. De bondscoach was over Senegal en Qatar duidelijk: "Ik schat Senegal sterker in Qatar. Zij zijn kampioen van Afrika en hebben Egypte uitgeschakeld", sprak Van Gaal. De bondscoach haalde daarnaast het feit aan dat de nationale ploeg van Qatar zich al zes maanden voorbereidt op het WK. Opvallend was dat Van Gaal bekende dat hij Ecuador nog niet persoonlijk had geanalyseerd, daar de deelname van het Zuid-Amerikaanse land lang onduidelijk was.