Vraagtekens gezet bij bonussen die Overmars en Van der Sar ontvangen: "Curieus en zeer ongewoon"

De wijze waarop Ajax Edwin van der Sar en Marc Overmars langer heeft weten te binden, zorgt voor grote vraagtekens bij de Vereniging van Effectenbezitters. De VEB vindt de beloningsmethoden die Ajax voor zijn directeuren heeft bedacht 'zeer ongewoon en curieus.'

Marc Overmars zette in maart een krabbel onder een nieuw contract en kreeg een zogeheten retentiebonus van 250.000 euro per seizoen. Wat de VEB echter apart vindt, is dat Overmars deze bonus van 1.25 miljoen (5 x 250.000) in één keer ontving. Mocht hij Ajax voortijdig verlaten, dan moet Overmars het bedrag naar rato terugbetalen. Over de wijze waarop Edwin van der Sar zijn bonus ontvangt, is niks bekend gemaakt, behalve dat 'de belangrijkste elementen na het sluiten van het managementcontract naar buiten worden gebracht.' Dit vindt de VEB gek. 

"Die manier van handelen is zeer ongewoon. Bij beursgenoteerde bedrijven bepalen de Nederlandse regels voor goed ondernemingsbestuur dat de precieze arbeidsvoorwaarden ruim voor de geplande (her)benoeming met aandeelhouders moeten worden gedeeld."