Euro 2020: deze EK-wedstrijden worden op vrijdag 2 juli gespeeld

De achtste finales zijn gespeeld en acht landen strijden nog voor een plek in de finale van het EK 2020. De vier wedstrijden zijn verspreid over twee speeldagen. Dit zijn de EK-wedstrijden die worden gespeeld op vrijdag 2 juli.

Zwitserland - Spanje (Krestovsky Stadium)

Om 18:00 uur trappen de eerste twee landen af in de kwartfinales van het EK 2020. Zwitserland en Spanje strijden dan voor een plek in de halve finale. Als een van de beste nummers drie uit de groepsfase, plaatste Zwitserland zich voor de achtste finale. Daar versloeg het verrassend genoeg wereldkampioen Frankrijk. Na verlenging (3-3) kwamen de Zwitsers als sterkste uit de strafschoppenreeks.

In de kwartfinales komt Zwitserland Spanje tegen. Spanje kende een stroeve start van het EK en plaatse zich als nummer twee in groep E. Kroatië werd de tegenstander in de achtste finale en bood knap tegengas. De Spanjaarden kwamen na een verlenging van 3-5 als winnaar uit de wedstrijd. Aan de kant van Spanje is middenvelder Pablo Sarabia met twee doelpunten en één assist de uitblinker. Bij Zwitserland zorgt Haris Seferović voor de doelpunten. Dit EK heeft de aanvaller er al drie inliggen.

Zwitserland en Spanje kwamen elkaar slechts vier keer eerder tegen. De eerste keer was op het WK 2010, toen Zwitserland met 0-1 won. In 2018 speelden de twee met 1-1 gelijk en in 2020 was Spanje met 1-0 de sterkste. De laatste keer dat de twee elkaar troffen was op 14 november 2020, toen het in de Nations League met 1-1 gelijk speelden.

België - Italië (Allianz Arena)

De andere kwartfinale van 2 juli is er eentje om naar uit te kijken. Vanaf 21:00 uur nemen grootmachten België en Italië het tegen elkaar op. België werd eerste in groep B en stuurde daarna Portugal met 1-0 naar huis. Bij België is Kevin de Bruyne met twee assists en een doelpunt de belangrijke schakel.

Tegenstander Italië werd zonder enige moeite groepswinnaar in groep A. Middenvelders Marco Verratti, Manuel Locatelli en Jorginho zijn van grote waarde in het team van Italië. In de achtste finales won het pas in de verlening met 2-1 van Oostenrijk.

Italië en België speelden in het verleden slechts vier keer eerder tegen elkaar. In 2015 won België voor het laatst. Toen was het met 3-1 te sterk, dankzij treffers van Jan Vertonghen, Kevin de Bruyne en Michy Batshuayi. De laatste ontmoeting was op het WK 2016. De Italianen waren dankzij doelpunten van Emanuele Giaccherini en Graziano Pellè met 0-2 te sterk.

Alle kwartfinales van het EK 2020