Wat kan Vitesse verwachten van tegenstander Rapid Wien?

De meest succesvolle club uit Oostenrijk staat in de play-offs van de Conference League als tegenstander te wachten voor Vitesse. De Arnhemmers reizen donderdag af naar Wenen om het op te nemen tegen Rapid Wien. Een goed moment om de club eens onder een vergrootglas te leggen.

Matig seizoen voor Rapid Wien

De club uit de hoofdstad van Oostenrijk beleeft een minder seizoen. Rapid staat momenteel op de zesde plek, maar deelt deze met SV Ried. Vanaf plek zeven tot twaalf zit je in de Oostenrijkse competitie in de gevarenzone, want deze clubs spelen na het officiële seizoen nog een kleine competitie om te bepalen wie er degradeert. Als Rapid Wien in deze zone eindigt zou dat op zichzelf al een ramp zijn voor deze historierijke club. Verder eindigde de club als derde in de Europa League poule. West Ham en Dinamo Zagreb wisten te overleven en het Belgische Genk eindigde als vierde. Rapid Wien heeft dit seizoen in de competitie ook vaker verloren dan gewonnen. De club won zes duel, verloor zeven maal en zes keer eindigde de wedstrijd onbeslist. Een niet al te best seizoen kortom voor de 32-voudig kampioen van Oostenrijk.

Trainerswissel

Rapid wisselde dit seizoen ook voor het eerst sinds vier jaar van trainer. Na een 4-1 verlies tegen Wolfsberger AC in november 2021 vertrok trainer Kuhbauer. De Oostenrijker was sinds 2018 actief als trainer van de club en zat 141 duels op de bank bij Rapid Wien. Oud-speler Ferdinand Feldhofer volgde hem op. Feldhofer was hiervoor nog trainer van Wolfsberger en wist met deze club vorig seizoen twee keer te winnen van Feyenoord in de Europa League. Inmiddels is de Oostenrijker vijf officiële duels aan het roer bij de club uit Wenen waarin zijn ploeg twee keer won, twee maal verloor en één wedstrijd gelijk speelde. Feldhofer hanteert voornamelijk een 4-3-1-2 systeem bij zijn ploegen.

Belangrijkste spelers

De belangrijkste spelers dit seizoen bij Rapid Wien zijn Taxiarchis Fountas, Emanuel Aiwu en Marco Grül. De Griekse Fountas heeft dit seizoen al zeven goals en drie assists op zijn naam. Alleen Ercan Kara maakte er dit seizoen meer voor Rapid Wien maar die vertrok in de winter naar Orlando City. De 21-jarige Emanuel Aiwu is de belangrijkste schakel achterin bij Rapid. Het verdedigende talent kwam in de zomer over van Flyeralarm Admira en is niet meer weg te denken uit de achterhoede van Wien. Dan Marco Grül. De Oostenrijkse aanvaller mag zichzelf sinds dit seizoen international noemen door een goed seizoen bij de club. Momenteel staat de 23-jarige speler op vijf goals en vier assist in de competitie. Buiten deze drie spelers is toptalent Yusuf Demir teruggekeerd van FC Barcelona. De Spaanse topclub huurde Demir (met koopoptie), maar na een periode met weinig speelminuten keerde hij terug naar Wenen.

Ferdy Druijf

Bij Rapid Wien speelt er één Nederlander in de ploeg: Ferdy Druijf. De spits wordt gehuurd van AZ en viel al twee duels in. Druijff kwam in de winter over nadat zijn verhuurperiode bij KV Mechelen erop zat. Daar scoorde de 1.90 meter lange spits tien goals en gaf hij vier assists in 39 wedstrijden. 

Weet Vitesse, dat zelf met 5-0 en 0-5 van respectievelijk Ajax en PSV verloor, wel te winnen van Rapid Wien?