De stand in Groep A: Wie wordt er groepshoofd? Wie wordt er tweede?

Nederland heeft afgetrapt tegen Qatar en op het andere veld strijden Ecuador en Senegal tegen elkaar voor een plek bij de laatste zestien. Oranje staat, op basis van het fair-play klassement, op de eerste plaats, maar kan die plek als groepswinnaar zo maar verliezen bij een minder resultaat. Wat zijn de doorslaggevende factoren voor de groepswinst?

  1. Nederland (2-4)
  2. Ecuador (2-4)
  3. Senegal (2-3)
  4. Qatar (2-0)

Wat heeft Oranje nodig voor de groepswinst in Groep A?

Een overwinning is natuurlijk het gewenste resultaat, maar zelfs met een overwinning is Oranje niet zeker van de groepswinst. Nederland en Ecuador staan namelijk voorafgaand aan de derde groepswedstrijd gelijk in punten en doelsaldo. Wanneer Oranje wint, maar Ecuador doet hetzelfde dan kan het dus óf op basis van het aantal ontvangen gele kaarten op de tweede plek eindigen óf op basis van doelsaldo. Een overwinning met veel goals is dus noodzakelijk voor het Nederlands elftal.

Een gelijkspel zou een grote blamage zijn voor Oranje zou ook betekenen dat het ernstig rekening moet houden met een tweede plaats in Groep A achter Senegal of Ecuador, afhankelijk van de uitslag van die landen. Wint Ecuador die wedstrijd dan plaatst het Zuid-Amerikaanse land zich als groepshoofd. Wint Senegal dan gaat het Afrikaanse land over Oranje heen en wint het Groep A. Nederland zou alleen op basis van fair-play bij een gelijkspel op de eerste plek in Groep A kunnen eindigen.