Alles over de analisten en commentatoren van de NOS tijdens het WK 2022 in Qatar

Tijdens het WK in Qatar staan er 64 wedstrijden op het programma. Bij elk duel hoort een passend commentaar, evenals informatieve en entertainende voor- en nabeschouwingen. Voetbalflitsen heeft de analisten en commentatoren van de NOS voor je op een rijtje gezet.

Commentatoren

Tijdens het WK worden alle wedstrijden van Oranje door Jeroen Elshoff becommentarieerd. Eerder verzorgde de geboren Alkmaarder het commentaar bij de finale van het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Arno Vermeulen, chef commentatoren van NOS Sport, mag het WK aftrappen door commentaar te geven op Qatar - Ecuador. De veelvraat is ervaren op het gebied van commentaar leveren bij eindtoernooien. Zo was Arno Vermeulen eerder te horen tijdens de WK’s van 2006, 2010, 2014 en 2018. Ook bij de EK’s van 2004, 2008, 2012, 2016 en 2021 was Vermeulen van de partij.

Frank Wielaard is sinds september 2015 in vaste dienst bij de NOS, was onder meer te horen bij zeven wedstrijden live op de TV tijdens het WK in Brazilië.

De commentator die de openingswedstrijd van het WK 2014 mocht verslaan is er dit jaar opnieuw bij: Jan Roelfs. Voetbalfans kunnen de Amsterdammer ook kennen van Premier League-wedstrijden en de Olympische Spelen.

Hij zit al een tijdje in het vak, maar noemt zichzelf nog een 'beginner', oftewel Arman Avsaroglu. De verslaggever is hedendaags te horen bij diverse Europese wedstrijden. Op dit moment doet hij dat vooral op de radio. Zo mocht hij laatst commentaar leveren bij Ajax - Napoli.

Philip Kooke was eerder te horen in het proces richting het WK. Hij versloeg namelijk enkele kwalificatiewedstrijden van Oranje. De verslaggever heeft bovendien voldoende toernooi-ervaring. Zo was hij te horen op diverse EK’s en WK’s. Vanaf 2004 is Kooke ook de vaste commentaar bij het hockey.

Het WK in Qatar gaat ook niet aan Jan Vincent van Zuiden voorbij. Hij geeft commentaar op de radio. Het beroep is volgens Van Zuiden 'eenzaam', maar dat weerhoudt hem er niet van om het beste verslag te geven.

Jeroen Grueter is wegens privé-omstandigheden niet aanwezig in Qatar, maar geeft vanuit Hilversum wel commentaar op zeven wedstrijden. Frank Snoeks is na het EK van 2021 gestopt met verslaggeving van grote toernooien.

Analisten

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Marco van Basten gaat tijdens het WK in Qatar aan de slag als analist bij de NOS. Van Basten is normaliter op Ziggo Sport te zien als analist en vaste tafelgast bij praatprogramma Rondo.

Ook voetbalanalist Youri Mulder is van de partij bij de voor- en nabeschouwingen van de NOS. De oud-spits was tot 2017 een van de vaste analisten bij de publieke omroep, maar is inmiddels niet meer weg te denken bij Ziggo Sport. Mulder keert nu tijdelijk terug bij de NOS. Lees ook: de 22 jaar jongere vriendin van Youri Mulder

Rafael van der Vaart is zowel bij Ziggo Sport als NOS werkzaam als analist. Bij Ziggo Sport analyseert hij onder meer wedstrijden in de Premier League, terwijl hij bij de NOS wordt ingezet bij Studio Voetbal en wedstrijden van Oranje. De voormalig middenvelder is dus tijdens het WK in Qatar geregeld te zien bij zijn huidige werknemer.

Tijdens Studio Voetbal en de analyses van het Nederlands elftal is ook Pierre van Hooijdonk vaak van de partij. De 46-voudig international is tijdens het WK fysiek aanwezig in Qatar en geldt dan als rechterhand van verslaggever Tom Egbers.

Als vaste NOS-analist is het niet raar dat ook Ibrahim Afellay aan tafel zit tijdens de analyses omtrent het WK voetbal. De oud-middenvelder krijgt echter veel kritiek over zich heen vanwege zijn nonchalante houding.

Geruisloos is hij gestopt met voetballen: Karim El Ahmadi. De zoektocht naar een nieuwe job heeft hem bij de NOS gebracht. Eerder was de ex-prof te zien bij ESPN, waar hij zijn debuut als analist maakte.

Leonne Stentler ging na haar spelerscarrière als analiste aan de slag. Voor de NOS en ESPN verzorgde Leonne Stentler analyses voor onder meer EK’s en WK’s en wedstrijden in de Vrouwen Eredivisie.

Ook Viaplay-analist John van 't Schip versterkt het WK-team van de NOS. In het verleden was Van 't Schip al te zien bij de NOS, onder meer bij wedstrijden van Oranje. De geboren Canadees werd in 1988 Europees kampioen met het Nederlands elftal.

Hedwiges Maduro gaat ook wedstrijden van het WK in Qatar analyseren. De ESPN-analist verlengde onlangs zijn contract als assistent-trainer bij Almere City.

Imke Courtois, voormalig Belgische voetbalster, is sinds 2015 actief als analiste bij de Belgische zender Sporza. Imke won driemaal de Beker van België en beëindigde haar loopbaan na het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2017. Tijdens het WK in Qatar is de Belgische te zien op de NOS.