De laatste vijf edities van AZ - PSV op een rij

AZ - PSV staat dit weekeinde voor de deur. AZ is veel basisspelers kwijtgeraakt en dat is ook te zien aan het spel wat de Alkmaarders nu spelen. In vier officiële wedstrijden boekte AZ twee overwinningen en twee nederlagen, alles behalve een goede start dus voor de ploeg van Pascal Jansen. Hoe anders is dat bij de tegenstander: PSV. De Eindhovenaren kenden een goede start in de Eredivisie met drie winstpartijen, waardoor de koppositie is gepakt. AZ - PSV staat vaak garant voor goals en vooral heel veel spanning. Voetbalflitsen heeft de laatste vijf ontmoetingen op een rijtje gezet.

PSV - AZ 3-1 22-12-2018

De laatste Eredivisie-topper die PSV winnend wist af te sluiten. AZ begon goed aan de wedstrijd en kwam terecht op een 0-1 voorsprong door een mooi afstandsschot van Mats Seuntjens. In minuut 29 greep Mark van Bommel al in en wisselde de piepjonge Tsjech Sadílek in voor Gaston Pereiro. PSV kreeg wat meer kansen in de loop van de eerste helft en scoorde via Steven Bergwijn. Twee minuten na rust glijdt de kleine Sadílek een lage voorzet van Luuk de Jong binnen: 2-1. Na 84 minuten haalt Ron Vlaar Denzel Dumfries onderuit en krijgt PSV een strafschop. Hirving Lozano schiet de penalty zuiver binnen en de wedstrijd is gespeeld: 3-1. AZ schiet nog wel een keer op de lat via Fredrik Midtsjø, maar verder dan dat komt het ook niet. PSV wint de wedstrijd met 3-1 en mag zo drie punten bijschrijven.

AZ - PSV 1-0 12-5-2019

Voor PSV stond er deze wedstrijd veel druk op, de Eindhovenaren moesten de wedstrijd winnen om nog uitzicht te houden op het kampioenschap. Ajax speelde diezelfde middag thuis tegen FC Utrecht. In Alkmaar klonk al snel gejuich uit het uitvak, FC Utrecht kwam na één minuut al op voorsprong in de Johan Cruijff Arena. Ajax zette die stand voor de rust nog om in een 2-1 voorsprong, waardoor PSV weer aan de beurt was. De eerste helft bleef het 0-0 met niet al te veel kansen voor beide ploegen. AZ kwam via Guus Til op een 1-0 voorsprong, waardoor de titel nu wel heel ver weg is voor PSV. Ajax is ondertussen op een 4-1 voorsprong gekomen en gaan drie punten pakken. PSV probeert alles, Malen krijgt een dot van een kans en twee kopballen van Dumfries zijn niet genoeg voor ook maar één doelpunt. Het is afgelopen, AZ wint met 1-0 van PSV. Ajax heeft door de 4-1 overwinning een voorsprong op PSV van drie punten en een doelsaldo van +84, dat zijn er 16 meer dan PSV. Op de laatste speeldag geeft Ajax die voorsprong dan ook niet meer weg, en pakt de 34e landstitel in Doetichem met een 1-4 overwinning op De Graafschap.

PSV - AZ 0-4 27-10-2019

27 oktober stond in het teken van 'Super Sunday'. PSV en AZ mochten om 14:30 uur aftrappen, daarna was Ajax - Feyenoord. Met drie punten achterstand op Ajax, moest PSV winnen om in het spoor te blijven van de vorige landskampioen. De ziekenboeg was echter bomvol bij de Eindhovenaren. De drie aanvallende supertalenten Donyell Malen, Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren zaten allemaal op de tribune met een blessure. Jorrit Hendrix en Nick Viergever hadden nog een schorsing van de week ervoor (beiden een rode kaart tegen FC Utrecht). PSV kon in de eerste 20 minuten nog aardig meekomen met AZ, er kwam een schot via Ryan Thomas en er werd eigenlijk niets weggegeven. Totdat diezelfde Ryan Thomas per ongeluk over de bal heenstapt en vol op de enkel van Midtsjø terechtkomt. Scheidsrechter Pol van Boekel werd naar de kant geroepen door de VAR, met een rode kaart tot gevolg voor Thomas. PSV verdedigde de 0-0 goed en leek met die uitslag de rust wel te gaan halen. In minuut 45 en 45+1 scoorde AZ twee keer via Myron Boadu waardoor de wedstrijd al beslist leek. na rust bracht Van Bommel Mitroglou, maar de Griekse spits kon PSV ook niet in de wedstrijd helpen. AZ kwam tot overmaat van ramp nog op 0-3 en 0-4 na rust. 'Super Sunday' werd uiteindelijk bad sunday voor PSV, dat voor het eerst sinds 18 september 2016 een thuiswedstrijd verliest.

PSV - AZ 1-3 13-1-2021

De tweede topper voor PSV in 'Super January'. Drie dagen eerder werd met 2-2 gelijkgespeeld in de Johan Cruijff Arena. In het begin is de wedstrijd wat saai, weinig kansen. Er wordt door beide ploegen voorzichtig gespeeld. PSV speelt graag met hoge druk en dat speelt ze nu in de kaart. Midtsjø speelt Stengs helemaal vrij achter de middenvelders en stuurt Boadu weg naar de goal. Keeper Yvon Mvogo komt uit zijn doel en pakt de benen van Boadu mee, waardoor de bal op de stip gaat. Koopmeiners is feilloos en schiet AZ op een 0-1 voorsprong in Eindhoven. Niet veel later wordt Boadu weer weggestuurd door Stengs, maar dit keer kan het nog net worden verdedigd door Boscagli. Uit die hoekschop hakt Koopmeiners de bal echter wel schitterend binnen: 0-2. In de tweede helft wordt Malen op de rand van het strafschopgebied gevloerd en krijgt een vrije trap. Philipp Max staat bekend om zijn goede vrije trap, hij schiet ook dit keer raak en PSV is terug in de wedstrijd. PSV komt niet tot echte kansen, omdat AZ uitstekend verdedigt. Mohamed Ihattaren komt nog het meest dichtbij met een schot die Bizot eigenlijk makkelijk in zijn handen ziet gaan. Er slaat nog één ploeg toe in de wedstrijd, en dat is AZ. Calvin Stengs trekt naar binnen en schiet via de voet van Teze raak: 1-3. Wedstrijd gespeeld. PSV wint wéér geen topper, en dus wint AZ voor de tweede keep op rij in Eindhoven.

AZ - PSV 2-0 21-3-2021

De laatste topper van PSV in het seizoen 20/21 is uit, bij AZ. Er zijn inmiddels al dertien! toppers niet meer gewonnen door PSV en dat begint langzamerhand toch wel een dingetje te worden. De laatste kans van het seizoen moeten de Eindhovenaren dan met twee handen aanpakken. AZ komt al na vier minuten met een razendsnelle counter, waarna Jesper Karlsson keeper Mvogo verrast in de korte hoek: 1-0. PSV pakt snel de handschoen op en creëert veel kansen. Na elf minuten krijgt Mario Götze de grootste kans, de Duitser krijgt de bal zo in zijn voeten geschoven maar krijgt de bal niet in het doel. In minuut 25 schiet Gakpo raak, maar staat Dumfries in buitenspel positie waardoor het doelpunt wordt afgekeurd. Donyell Malen heeft op slag van rust nog een goede actie in huis, maar weer staat Bizot in de weg. In de tweede helft gebeurt er eigenlijk vrijwel niks, PSV kan het goede voetbal uit de eerste helft niet vertalen naar de tweede helft. AZ slaat in de tweede helft nog wél een keer toe, via Koopmeiners. Scheidsrechter Dennis Higler geeft voordeel aan Stengs waardoor Koopmeiners uiteindelijk met zijn chocoladebeen binnenschiet: 2-0. Zo gaat PSV weer geen topper winnen in de Eredivisie en staat de teller nu op veertien. 2-0 is uiteindelijk ook de einduitslag, en dat is op basis van de tweede helft ook wel een verdiende.