Alles wat je moet weten over de knipoog-Kroaat

Berucht en bekend in Nederland: Domagoj Vida, ofwel de 'knipoog-Kroaat' die Ajax op 7 december 2011 hoogstpersoonlijk uit de Champions League knipperde. Of nou ja, dat werd tenminste gesuggereerd. Hij speelde die dag met Dinamo Zagreb namelijk tegen Olympique Lyon, en hoewel Ajax met 0-3 had verloren tegen Real Madrid, leken de Amsterdammers met acht punten zo goed als verzekerd van de volgende ronde in het kampioenenbal.  Dit is alles wat je moet weten over de knipoog-Kroaat.

Het is 7 december 2011 als Ajax het opneemt tegen Real Madrid. De Amsterdammers lijken zeker van plaatsing voor de volgende ronde, als het geen monsternederlaag lijdt in eigen huis. Op het andere veld moest concurrent in de groep Lyon geen ruime overwinning boeken tegen Dinamo Zagreb. Real Madrid komt na 14 minuten op een voorsprong in Amsterdam, waarna twee doelpunten van Ajax worden afgekeurd. In Zagreb is Dinamo na veertig minuten met een man meer op een 1-0 voorsprong gekomen, waarna Lyon vlak voor rust de gelijkmaker maakt.

Knipoog-Kroat Vida 

Er lijkt in de rust niets aan de hand voor Ajax, dat met een 0-2 achterstand aan de thee gaat. Na rust lijkt er een elftal voor Kelderklassers het veld te hebben betreden in Zagreb, De thuisploeg incasseert in zeven minuten drie doelpunten en staat zo met 1-4 achter, waarna de 1-5 valt. Een opmerkelijk doelpunt, blijkt al snel. Na deze treffer wil Lyon-aanvaller Bafétimbi Gomis de bal gauw uit het doel halen, waar Vida van Zagreb de bal vasthoudt. De verdediger geeft zijn tegenstander een geruststellende knipoog, waarna zijn bijnaam is geboren.

knipoog kroaat Domagoj Vida ajax

Wie is Domagoj Vida?

Sinds de zomer van 2022 speelt hij voor AEK Athene, maar zijn carrière als voetballer begon Vida in eigen land bij NS Osijek. In 2010 maakte Vida na negentig wedstrijden zijn eerste transfer buiten Kroatië, toen Bayer Leverkusen de centrale verdediger naar Duitsland haalde Slecht negen keer kwam Vida in actie voor de Bundesliga-clubs, waarvan acht keer in de Europa League. Zijn avontuur in Duitsland was van korte duur, want in 2011 haalden Dinamo Zagreb de verdediger terug naar Kroatië.

Terug in Kroatië leek het geluk voor Vida niet op te kunnen. In zijn eerste seizoen kroonde Via zich met Dinamo Zagreb tot bekerwinnaar en landskampioen. Een seizoen later sleepte hij wederom het landskampioenschap binnen. Toch was de samenwerking tussen Vida en zijn club niet perfect. Zo werd de verdediger een keer uit de selectie gezet na het openen van een blikje bier tijdens de busrit naar een bekerwedstrijd. Daarnaast had Vida het ook meerdere keren aan de stop met zijn coach Ante Cacic. Na 68 wedstrijden vertrok Vida weer uit Kroatië, waar een avontuur bij Dinamo Kiev op hem wachtte.

In vier jaar tijd speelde Vida honderdzestig wedstrijden voor Dinamo Kiev, waarin hij dertien keer wist te scoren en negen assists gaf. In dienst van Kiev kroonde Vida zich in 2014 en 2015 tot landskampioen, veroverde hij in 2015 en 2016 de Oekraïense beker en in 2016/17 de nationale supercup. In 2018 vertrok Vida transfervrij uit Kiev en ging hij zijn geluk beproeven bij Besiktas. Ook hier kende Vida wederom een aantal successen. Zo pakte hij in het seizoen 2020/21 de dubbel in Turkije, door landskampioen en bekerwinnaar te worden en volgde het seizoen daarop de nationale supercup. Vida droeg 165 keer het shirt van Besiktas, voordat hij afgelopen zomer de overstap naar Athene maakte.

Domagoj Vida in dienst van Kroatië

Vida is ook in de nationale ploeg van Kroatië geen onbekend gezicht. Zijn debuut maakte hij in mei 2010, met een invalbeurt tijdens de 2-0 overwinning op Wales. In 2012 was Vida een van de namen in de selectie voor het EK in Polen en Oekraïne. In de eerste twee wedstrijden uit Groep C, tegen Ierland en Italië, kwam Vida niet in actie. Tijdens de 0-1 verliespartij tegen Spanje speelde de centrale verdediger ruim een uur. Kroatië wist dat EK vier punten te pakken, maar moest met opgeheven hoofd terug naar huis. Het EK 2014 maakte Vida niet mee, maar tijdens het EK 2016 in Frankrijk was hij weer van de partij. Vida speelde twee groepswedstrijden en de achtste finale tegen Portugal, die na verlenging met 0-1 ging verloren. Een soortgelijk EK maakte Vida in 2020 mee. Daar speelde hij wel alle drie de groepswedstrijden, waarna Kroatië in de achtste finales Spanje trof. De Kroaten maakte het de Spanjaarden knap lastig, wat de wedstrijd (3-5) werd pas na verlenging beslist.

Drie WK’s maakte Vida al mee. In 2014 was hij er, zonder speelminuten, bij in Brazilië. In 2018 was er in Rusland wel een rol weggelegd voor de centrale verdediger. Het was een WK om nooit meer te vergeten voor Kroatië. Na de groepsfase, waarin Via twee wedstrijden speelde, rekende het na strafschoppen af met Denemarken én Rusland. In de halve finales trof het Engeland (1-2) en moest er wederom verlening aan te pas komen. Hierin was Kroatië het sterkst en stond het in de finale tegenover Frankrijk. Ook hierin was Vida basisspeler en wist hij zelfs een assist te leveren. Toch moest Kroatië met 4-2 buigen voor Frankrijk. Ook tijdens het WK van 2022 in Qatar was Vida weer van de partij, maar zonder speelminuten.