Terugblik: de laatste keer dat Nederland tegen Denemarken speelde

Nederland speelt op zaterdag 26 maart een oefeninterland tegen de Deense nationale ploeg. De laatste keer dat Oranje het opnam tegen de Denen is al weer bijna tien jaar geleden. VoetbalFlitsen.nl blikte terug op die wedstrijd, die als een slechte herinnering is blijven hangen na het rampzalige EK van 2012.

In de opstelling van Denemarken staat een aantal bekende namen. Christian Eriksen is daar één van. Hij was op dat EK al één van de sterspelers voor Denemarken en staat nu voor een nieuw keerpunt in zijn carrière. De Deense bracht afgelopen zomer de voetbalwereld in shock toen hij ter aarde zakte. Nu staat de middenvelder voor zijn rentree bij de nationale ploeg. Ook Simon Kjaer speelde destijds al voor Denemarken. Bij het Oranje van toen staan geen spelers die nu nog opgeroepen worden.

De wedstrijd

Gedurende de wedstrijd regende het kansen voor het Nederlands elftal. Een afstandschot van Jetro Willems vliegt net over het doel, net als een kopbal van een doorgebroken Wesley Sneijder. Zelfs Robin van Persie krijgt de bal van dichtbij niet in het net, de bal rolt maar net naast. Wanneer Denemarken loskomt en Krohn-Dehli een kans krijgt om te scoren, schuift hij de bal door de benen van Maarten Stekelenburg en maakt hij de 1-0 voor Denemarken. Nederland moet op jacht naar een gelijkmaker.

Die gelijkmaker komt er niet. Arjen Robben weet nog wel de paal te raken vanuit een kansrijke positie en Stephan Andersen verricht een aantal spectaculaire redingen voor zijn ploeg. Wanneer zelfs een handsbal van de Deense Jacobsen niet wordt bestraft, is het duidelijk: het zit Oranje niet mee op deze dag. Nederland gaat ten onder op het EK van 2012 en de uitschakeling komt nu erg dichtbij. Zowel tegen Duitsland als Portugal moet Oranje nu een goed resultaat halen.

Uiteindelijk eindigt het avontuur van Oranje in de groepsfase. Zowel van Duitsland als van Portugal wordt kansloos verloren en de ploeg van Bert van Marwijk beleeft een troosteloze afgang in Polen en Oekraïne.