12 jaar geleden: De karatetrap van De Jong, de teen van Casillas en de goal van Iniesta

Het Nederlands elftal stond op 11 juli 2010 in de WK-finale tegen Spanje. Oranje rekende in de groepsfase af met Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1) en versloeg achtereenvolgens in de knock-outfase Slowakije (2-1), Brazilië (2-1) en Uruguay (3-2). Het was een harde, spannende strijd, maar uiteindelijk trokken de Spanjaarden via Andrés Iniesta aan het langste eind.

Kaartenregen in Johannesburg

De WK-finale stond onder leiding van de Engelse scheidsrechter Howard Webb en de leidsman had zijn handen vol aan de spelers op het veld. Na een half uur spelen stond de teller al op vijf gele kaarten (drie voor Oranje, twee voor Spanje). Nigel de Jong werd gespaard door de Engelsman toen hij na 27 minuten spelen met een karatetrap zijn noppen op de borstkas van Xabi Alonso plaatste. Uiteindelijk liep de teller op naar veertien gele kaarten, waarvan John Heitinga er twee ontving en met rood mocht vertrekken in de verlenging.

Plaaggeesten Casillas en Iniesta

De grootste kans in reguliere speeltijd was voor Arjen Robben. Een fantastische steekbal van Wesley Sneijder spleet de Spaanse verdediging open, maar oog in oog met doelman Iker Casillas wist Robben de 1-0 niet op het scorebord te zetten. Na 90 minuten was de stand 0-0 en in de verlenging ging Spanje voortvarend van start. Cesc Fabregas had de grootste kans, maar faalde oog in oog met Maarten Stekelenburg. De tijd tikte weg en de stand bleef gelijk. Met nog vijf minuten op de klok zag Sneijder zijn vrije trap via de Spaanse muur en Casillas over het doel gaan, maar de arbitrage kende een doeltrap toe. In de tegenaanval die uit de doeltrap voortkwam, scoorde Spanje via Andrés Iniesta. De tijd die resteerde werd nog volgemaakt, maar het was te laat. Spanje kroonde zich tot Wereldkampioen.

WK 2010 Nederland Spanje Robben Iniesta Casillas