Voorbeschouwing FC Utrecht-Ajax: vorm, eerdere ontmoeting, transfers en vermoedelijke opstellingen!

De altijd belade wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax staat komende zondag weer op het programma. De nummers twee en zeven van de Eredivisie nemen het om 12:15 uur tegen elkaar op in de Galgenwaard. Ajax wint de laatste jaren geregeld in Utrecht terwijl het daarvoor altijd een 'angstgegner' was voor de Ajacieden. FC Utrecht wilt weer aansluiting bij de top van de Eredivisie vinden. Bet365 verwacht dat de drie punten in de bus naar Amsterdam gaan.

Vorm

Ajax kan niet helemaal tevreden terugkijken op de december maand. Tegen AZ werd met 1-2 verloren waardoor het de koppositie deze winterstop moest afstaan aan PSV. De winterstop zelf was ook niet helemaal vlekkeloos voor Ajax. De Amsterdammers verbleven in Portugal, maar na twee dagen werd het trainingskamp gestaakt na positieve testen van spelers. Die overigens met een privévliegtuig naar huis werden gestuurd.

Ajax verliest in december met 1-2 van AZ...

Op 3 januari hervatte Utrecht de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Na een periode vrijaf trainde de ploeg van René Hake weer op het Sportpark Overvecht-Noord en is niet op trainingskamp gegaan. Hake zelf is voorlopig zeker van zijn plek. De tegenvallende resultaten in de laatste weken voor de winterstop waren voor Zuidam en grootaandeelhouder Frans van Seumeren geen reden om in te grijpen. Zij koesteren het werk en de resultaten van Hake over het hele kalenderjaar 2021. Het contract van Hake loopt nog door tot komende zomer. In een later stadium zal worden besproken of een nieuw contract een optie is of dat Utrecht de markt op gaat voor een nieuwe trainer.

Eerdere ontmoeting tussen FC Utrecht en Ajax

FC Utrecht won eerder dit seizoen met 0-1 in de Johan Cruijff ArenA. Django Warmerdam zorgde in de 77e minuut met een schot in de verre hoek voor het enige doelpunt van de wedstrijd in Amsterdam. De oud-Ajacied was zo verantwoordelijk voor de eerste competitienederlaag van Ajax sinds 5 december 2020 (1-2 tegen FC Twente).

Transfers FC Utrecht en Ajax

Beiden ploegen hebben een nieuwe speler aan de selectie toegevoegd voor de tweede seizoenshelft. Ajax kwam met een huurtransfer van zes maanden voor oud-Ajacied Brian Brobbey op de proppen. Utrecht huurt Jappaner Naoki Maeda met een optie tot koop van Nagoya Grampus. Mohamed Ihattaren wordt nadrukkelijk gelinkt aan FC Utrecht, die voor 1,5 jaar gehuurd moet worden van Juventus.

Vermoedelijke opstellingen FC Utrecht en Ajax

FC Utrecht heeft drie blessures in de selectie. Tommy St. Jago en Christopher Mamengi kampen vanaf augustus al met een knieblessure, terwijl Moussa Sylla ook geblesseerd is. Maarten Paes is gepasseerd door René Hake en wordt vervangen door Jong-FC Utrecht doelman Fabian de Keijzer.

Ajax mist Maarten Stekelenburg, Lisandro Martínez en Sean Klaiber in de Galgenwaard. Sébastien Haller, André Onana en Mohammed Kudus zijn vanwege de Afrika Cup ook absent. Brian Brobbey vervangt waarschijnlijk Haller.