10 WK-feitjes die je moet weten

Het WK 2022 in Qatar is inmiddels afgetrapt met de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador (0-2). Het is voor het eerst op een WK ooit dat de host van het WK de openingswedstrijd verliest.

Enner Valencia was de maker van beide doelpunten voor Ecuador, waarvan de eerste vanaf de penaltystip. Het was nog nooit eerder voorgekomen dat het eerste doelpunt op een WK vanaf 11 meter werd gescoord. Dit zijn nog tien andere WK feitjes die je moet weten.

1. WK 2022 is het 22e WK

Qatar kreeg de rechten om het WK in 2022 te organiseren. Grappig genoeg is dit ook de 22e keer dat het toernooi überhaupt gehouden wordt. Ook is Qatar het eerste land in het Midden-Oosten ooit die een WK mag organiseren.

2. Meest bezochte wedstrijd op een WK

De meest bezochte wedstrijd op een WK ooit is de WK-finale van 1950 tussen Uruguay en Brazilië. Officieel waren er 173.850 toeschouwers in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro, maar naar verluidt waren er 200.000 supporters omdat er veel 'illegale' fans binnen kwamen. 

3. Oudste speler op een WK 

Op het WK in 2018 werd Egyptische keeper Essam el Hadary de oudste speler op een WK ooit. Op het toernooi was El Hadary 45 jaar oud en hield hij tegen Saudi-Arabië zelfs nog een penalty. Hiermee werd hij niet alleen de oudste speler ooit op een WK, maar werd hij ook de oudste speler ooit die een penalty stopte op een WK. 

Lees ook: 10 oudste doelpuntenmakers ooit op een WK

4. De wereldbeker is twee keer gestolen

De wereldbeker is in 1966 en in 1983 gestolen. In 1966 werd de beker gestolen nadat de trofee tentoongesteld werd in de Methodist Central Hall in Westminster en in 1983 na een overval op de Braziliaanse voetbalbond. De gestolen beker van 1966 werd uiteindelijk teruggevonden door een hond genaamd 'Pickles' in een Engelse woonwijk, maar de beker van 1983 is tot de dag van vandaag nog steeds spoorloos. Volgens de autoriteiten is de beker uiteindelijk omgesmolten en verkocht. 

5. Noppert langste speler ooit op een WK 

Andries Noppert is voor het eerst in zijn carrière opgenomen in de WK-selectie van Oranje en vestigt daarmee ook direct een record. Noppert is met zijn lengte van 2.03 meter de langste speler op het WK van 2022 en ook direct de langste speler ooit op een WK. 

Lees ook: Alles over Andries Noppert, waar hij speelde, of hij een vriendin heeft

6. Brazilië nog nooit afwezig op een WK

Brazilië heeft tot nu toe op elk WK gespeeld en ook in Qatar zijn ze er weer bij, ditmaal voor de 22e keer. De Brazilianen wisten tot dusver vijf keer de wereldtitel te winnen en is daarmee ook het meest succesvolle land op een WK ooit. De laatste keer dat Brazilië het WK won was overigens in 2002. 

7. WK 2018 best bekeken WK

Het WK 2018 in Rusland is het best bekeken WK ooit. In totaal keken ruim 3.4 miljard mensen, dat is iets minder als de helft van de totale wereldbevolking.

8. Miroslav Klose; koning van het WK

De Duitse spits Miroslav Klose is de huidige topscorer allertijden op een WK. In totaal maakte Klose maar liefst zestien doelpunten en dit deed hij in 24 wedstrijden. Een leuk ander feitje is dat geen enkel doelpunt van Klose op een WK kwam via een penalty.

9. Meeste kaarten in één WK-wedstrijd

Het duel tussen Nederland en Portugal op het WK van 2006 staat bekend als 'De Slag om Neurenberg'. In totaal werden maar liefst twintig kaarten uitgedeeld, het meeste aantal kaarten ooit tijdens één duel op het WK. De wedstrijd was goed voor zestien gele kaarten en vier rode kaarten. Zo is dit duel ook de recordboeken in gegaan als de wedstrijd op het WK met de meeste gele kaarten én de wedstrijd met de meeste rode kaarten. Drie records door één knotsgekke wedstrijd dus.

10. Vaakst het WK gewonnen

De Braziliaanse legende Pelé heeft het vaakst als speler het WK gewonnen. Hij wist namelijk maar liefst drie keer het WK te winnen, namelijk in 1958, 1962 en in 1970. Pelé heeft wel meer records op zijn naam staan. Zo is Pelé de jongste doelpuntenmaker op een WK ooit, de jongste speler die een hattrick scoorde op een WK, de jongste speler die in een WK-finale scoorde, de jongste topscorer van een WK ooit én jongste WK winnaar ooit. Het is dus niet voor niets dat Pelé tot de beste spelers allertijden behoort.

Lees ook: Jongste doelpuntenmakers ooit op een WK