Opinie van de Week: Volgend seizoen zal blijken of Ten Hag wel past bij Ajax

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Voor zowel PSV als Ajax breken drukke maanden aan. De kampioen mag even feestvieren, maar daarna is de directie genoodzaakt de selectie grondig te analyseren. In Amsterdam zal de hele club zich moeten bezinnen hoe het toch komt dat meer kwaliteit weer niet een hoofdprijs garandeert.

Leiding Ajax heeft schuld aan mislopen titel

Om met Ajax te beginnen: de leiding heeft schuld aan het mislopen van de titel. En dat voor de vierde jaar op rij. Kennelijk heeft Johan Cruijff niet helemaal gelijk met zijn aanbeveling om de club over te laten aan een stel oud-voetballers. Het voorbeeld van Bayern München zou wel eens vrij uniek kunnen zijn.

In Amsterdam ontbrak het aan chemie tussen Edwin van der Sar, Marc Overmars, Dennis Bergkamp en Wim Jonk. Van het kwartet zijn de laatste twee inmiddels afgevoerd, waarbij het geschil met eerstgenoemde icoon vooralsnog niet is opgelost.

Als algemeen directeur bezit Van der Sar veel te weinig bagage. Die conclusie hing van meet af aan boven het hoofd van de voormalige doelman. Overmars deed enige ervaring op bij Go Ahead Eagles en valt in de smaak bij de commissarissen, omdat hij Ajax nog hoger verhief als rijkste club van het land.

Spelers Ajax snappen Erik ten Hag niet

Hij drukte evenwel de trainerswissel door in de laatste weken van 2017. Hoe riskant zoiets toch kan uitpakken, is in het voetbal meer dan voldoende bewezen. Zie FC Twente en ook wel Sparta. Erik ten Hag behoort tot de gilde van modern denkende trainers, maar de spelers van Ajax snappen lang niet altijd zijn lange uiteenzettingen. Het zou best kunnen zijn dat zijn methodiek wringt met de losse principes in de Arena.

Bij de entree van de Tukker heeft Van der Sar zijn toekomst verbonden aan het snelle succes van de nieuwe trainer. Dat verplicht hem tot aftreden als algemeen directeur. Hij kan wellicht zijn waarde voor Ajax behouden als ambassadeur voor een aantal representatieve klussen. De club heeft dringend behoefte aan een type als Michael Kinsbergen. Met onder meer Overmars aan zijn zijde als technisch directeur, hoewel hij de ruil tussen Marcel Keizer en Ten Hag bepaald niet juist inschatte.

Vertrekken De Ligt en Ziyech?

Deels heeft Ajax zich al ingedekt op de volgende competitie, maar het is zeker nog niet uitgewinkeld. Het staat nu wel vast dat Hakim Ziyech meer dan genoeg heeft van de onmogelijke verstandhouding met de supporters. Het klikt bepaald niet tussen beide partijen, en dat betekent dat één van de schaarse uitblinkers in de Eredivisie zal verdwijnen naar het buitenland. Met in zijn kielzog Matthijs de Ligt.

Ook bij PSV hunkeren spelers naar een avontuur over de grens. Het hechte collectief zal en mag ook niet in tact blijven. De kampioen heeft zichzelf met de titel overtroffen en dat is de verdiensten van trainer Phillip Cocu. Maar ook in Eindhoven moet wat gebeuren. De selectie telt weinig topklasse en zal bij plaatsing voor de groepsfase van de Champions League jammerlijk verkommeren.

PSV zal opnieuw moeten beginnen

Samen met Cocu, die hopelijk blijft, zal de directie het team flink moeten opfrissen. Bij PSV zijn alle linies stevig voor verbetering vatbaar. Hoe vervelend ook zal de trainer in de zomer opnieuw moeten beginnen met het formeren van een waardig elftal, met meer uitstraling en minder middelmaat. De Brabanders verdienen de landstitel, maar de leiding realiseert zich maar al te goed hoe groot exact de eigen tekortkomingen wel zijn. Ook het geknoei in zowel Amsterdam als Rotterdam werkte in dat opzicht gunstig mee.

In augustus mag Ajax hopen dat het vervolg met Ten Hag als trainer beter rendeert. Als tussentijdse opvolger van de ontslagen Keizer presteerde hij slechter dan zijn voorganger: 2,23 punt per wedstrijd tegen eerder 2.24 punt. Minimaal maar er zijn meer negatieve verschillen. Bovendien wordt hij meer en meer neergezet als een defensieve denker, wat vloekt met de mentaliteit in de hoofdstad. Of het klopt, zal vrij snel duidelijk worden na de start op 11 augustus van een nieuwe ronde aan kansen.

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE PSV - Ajax kampioenswedstrijd 2017/2018: Doelpunten, video beelden en samenvatting #psvaja’

Hoe beleefde Matthijs de Ligt het incident met de spelersbus na #psvaja? "Het was beangstigend"

7-jarige PSV-fan Cristiano laat 'tatoeage' na landstitel bijwerken: "Mijn vader wilde het graag"

Huldiging PSV in beeld: Was Joshua Brenet het meest dronken? (VIDEO)

Sjaak Swart hekelt laf PSV in kampioenswedstrijd: "Ze hebben niks laten zien, kampioen onwaardig"

Richard Witschge zichtbaar aangeslagen na bus-incident: ''Je moet van iedereen afblijven''

Kale & Kokkie zijn er HELEMAAL KLAAR mee na nederlaag tegen PSV: "Nouri enige strijder bij Ajax dit seizoen"

Twee uur voor de huldiging: Stadhuisplein al bomvol! "PSV, wat ben je mooi!"

Ajax verafschuwt handtastelijke gedrag eigen fans richting Ziyech: "Van je eigen spelers blijf je af!"

PSV-supporters nog niet klaar voor huldiging: "Ik ben nog zat van gisteren"