Deze spelers kwamen uit voor PSV en FC Groningen; het beste elftal

PSV en FC Groningen hebben een ruime hisorie met elkaar. In de Eredivisie zijn de Eindhovenaren echter een stuk succesvoller, maar beide clubs hebben een aantal gemeenschappelijke spelers gehad. Wij hebben deze spelers bekeken en het beste elftal samengesteld. Voer voor discussie uiteraard.

Deze spelers droegen het shirt van FC Groningen en PSV

Van alle namen die voor PSV en FC Groningen hebben gespeeld, is een sterk elftal te maken. Er is helaas maar plek voor elf spelers. Op de bank zitten Stef Nijland, Jelle ten Rouwelaar, Bas Roorda, Peter Hoekstra, Marcus Berg en Tim Matavž. Dit elftal kent Hans Westerhof als trainer, want ook hij heeft aan het roer gestaan bij PSV en FC Groningen.

Patrick Lodewijks

Patrick Lodewijks kwam vanuit de jeugd van de Eindhovenaren bij het eerste elftal. In het seizoen 1987/88 debuteerde hij in de hoofdmacht van PSV. Niet veel later, in seizoen 1989/90, verkaste de doelman naar FC Groningen. Hier had hij een betere match en bleef hij voor een lange tijd. In het seizoen 2002/03 ging de sluitpost weer terug naar de Eindhovenaren. 

Verdediging met Ronald Koeman, Adri van Tiggelen en Jerry de Jong

Ronald Koeman is de grootste naam in de achterhoede van dit elftal. De verdediger brak in seizoen 1980/81 door in het Noorden. Koeman groeide uit tot een stabiele factor in de achterhoede en verdiende daarmee een transfer naar Ajax. In seizoen 1986/87 vertrok 'Sneeuwvlokje' naar PSV en daar zette hij grote stappen in zijn loopbaan. Na drie seizoenen had de verdediger een transfer naar het grote FC Barcelona verdiend. 

Adri van Tiggelen hield het in tegenstelling tot Ronald Koeman dichtbij huis. Hij kwam niet verder dan een voetbalclub uit Belgie. In het seizoen 1983/84 vertrok de verdediger van Sparta naar FC Groningen. Hij speelde 59 wedstrijden voor de Groningers en daarin kwam hij drie keer tot scoren. Hij vertrok naar RSC Anderlecht en keerde in seizoen 1991/92 terug naar Nederland en tekende bij PSV. Hier kwam hij in totaal tot 90 wedstrijden. 

Jerry de Jong vertrok in seizoen 1989/90 van sc Heerenveen naar PSV. In zijn tijd bij PSV werd hij voor een half seizoen verhuurd aan FC Groningen. In totaal kwam hij bij de Groningers tot twaalf competitiewedstrijden, maar in Eindhoven speelde hij een stuk meer. In dienst van de Brabanders heeft De Jong 69 wedstrijden gespeeld, waarin hij twee keer tot scoren kwam. 

Middenveld met Erwin Koeman, Theo Lucius, Rob McDonald en Jurrie Koolhof

Erwin Koeman is de grote broer van Ronald Koeman. Zij hebben allebei voor PSV en FC Groningen gespeeld. Erwin begon zijn professionele loopbaan bij FC Groningen en eindigde daar ook. De oudste van de gebroeders Koeman speelde samen de meeste wedstrijden voor beide clubs. Erwin speelde 182 duels voor PSV en 164 voor FC Groningen. Dit zijn in totaal 281 Eredivisie-duels waarin hij 36 goals maakte. In seizoen 1979/80 transfereerde Koeman naar PSV, maar in 1982 keerde hij weer terug naar het Noorden. Na een uitstap bij KV Mechelen keerde de broer van 'Sneeuwvlokje' weer terug naar PSV, om in 1994/95 voor de derde keer voor FC Groningen te gaan spelen. Dit bleek ook zijn laatste club.

Theo Lucius is als Nederlandse middenvelder voor verschillende Nederlandse clubs uitgekomen. In seizoen 1998/99 ging hij van FC Den Bosch naar PSV. Daar werd hij al snel verhuurd aan FC Utrecht, maar bij terugkeer bleek Lucius uitgegroeid tot een vaste kracht van de Eindhovenaren. Na 207 wedstrijden gespeeld te hebben voor PSV vertrok hij naar Feyenoord. Na het tijdperk in Rotterdam-Zuid streek Lucius voor een half jaar neer in Groningen, waar hij vijf wedstrijden mocht spelen voor de plaatselijke FC.

Rob McDonald is een Engelsman die in zijn loopbaan meer in het buitenland heeft gespeeld dan in zijn eigen land. In Nederland speelde hij voor Willem II, SC Cambuur, FC Wageningen, PSV en FC Groningen. Bij PSV en FC Groningen speelde McDonald de meeste wedstrijden. In seizoen 1982/83 verkaste hij van Willem II naar FC Groningen. In het Noorden speelde hij in totaal 46 wedstrijden. Dit deed hij over meerdere seizoenen, want McDonald keerde namelijk terug in seizoen 1986/87 als huurling, nadat hij in seizoen 1985/86 was verkast naar PSV. In Eindhoven speelde hij in totaal 31 wedstrijden. In dienst van PSV werd de Engelsman uitgeleend aan het Portugese Sporting CP, FC Groningen, Belgische Racing Jet en het Deense Ikast FS.

Jurrie Koolhof kwam in seizoen 1981/82 vanuit Vitesse terecht bij PSV. Daar speelde hij tot seizoen 1987/88 en werd in dat seizoen voor een jaar uitgeleend aan FC Groningen. In Eindhoven kende Koolhof een goede tijd en kwam in 128 duels tot 84 goals.

Hoewel Koolhof zich onderscheidde als koele kikker voor het vijandelijke doel, staat bij menigeen vooral 'de treffer die Koolhof níét maakte' nog helder voor de geest. Op 5 februari 1983 vierde de PSV-spits tegen Helmond Sport al uitbundig een doelpunt, zonder zijn inzet na te kijken. De bal smoorde echter in de modder, vlak voor de doellijn...

Later bij FC Groningen speelde hij in totaal 13 duels, waarin hij zeven keer trefzeker was. In 2019 is Koolhof, op 59-jarige leeftijd, overleden na een lang ziektebed.

Aanval met Arjen Robben, Rene Eijkelkamp en Ritsu Doan

Arjen Robben was hét talent uit de jeugdopleiding van FC Groningen. Van kinds af aan speelde hij in de jeugdopleiding en schopte de snelle rechtsbuiten het tot het eerste elftal van de Groningers. Het bleek ook het eindstation van zijn loopbaan. In totaal speelde Robben 59 wedstrijden in het groen-wit van FC Groningen. In seizoen 2002/03 kwam de rechtsbuiten over naar PSV. Daar speelde hijn 75 duels en verdiende een toptransfer naar Chelsea. 

Rene Eijkelkamp begon zijn carrière bij Go Ahead Eagles. In seizoen1986/87 had de aanvaller een transfer naar FC Groningen behaald. Daar speelde hij tot 1990 in totaal 118 duels, waarin hij 46 keer het net wist te vinden. Na een Belgisch avontuur streek Eijkelkamp neer bij PSV. In Eindhoven speelde hij 55 duels met een totaal van negentien doelpunten. Hij vertrok vanuit Eindhoven naar Schalke 04 en dit werd uiteindelijk zijn laatste club als voetballer.

Ritsu Doan is de enige actieve voetballer binnen dit team. De Japanner speelt op dit moment bij PSV. In seizoen 2017/18 kwam hij over van het Japanse Gamba Osaka. Hij streek neer in Groningen  en verdiende daar zijn transfer naar PSV. Voor FC Groningen speelde hij 66 duels, waarin hij zestien keer scoorde. In seizoen 2019/20 transfereerde de buitenspeler naar PSV. Na een uitleenperiode in Duitsland leek de Japanner een vaste kracht te gaan worden, maar toch vertrok Doan in de zomer van 2022 definitef naar de Bundesliga om voor SC Freiburg te gaan spelen. Doan schopte het tot 64 optredens voor PSV, waarin hij goed was voor dertien doelpunten en zes assists.

Net binnen