Van Gaal over Cruijff: "Had het niet verwacht van een landgenoot"

Louis van Gaal heeft zich verbaasd over de kritiek van Johan Cruijff in de tijd dat de 68-jarige Amsterdammers trainer was van FC Barcelona. Van Gaal won in het seizoen 1997/98 de dubbel met de Catalaanse grootmacht, maar kreeg desondanks de nodige kritiek. Ook van Cruijff. 

"In zijn columns in La Vanguardia en in andere kranten was Cruijff altijd kritisch richting mij. Ik was zijn territorium binnengestapt als trainer", blikt Van Gaal terug in gesprek met het Spaanse TV3. "Toen ik naar Barcelona ging vertelde Rinus Michels mij al dat ik voorzichtig moest zijn met Cruijff. Ik was gewaarschuwd, maar had het niet verwacht van een landgenoot."

Moeilijk jaar 

Volgens Van Gaal sloot Cruijff zich aan bij Joan Laporta, een groot tegenstander van voorzitter José Luis Núñez, die Van Gaal had aangesteld. "Dat was politiek, maar hoe hij richting mij was stond daar los van", gaat de voormalig Ajax-trainer verder. "Dat eerste jaar was moeilijk. Niet alleen vanwege de kritiek van Cruijff en de Elefant Blau, maar ook doordat ik zei dat mijn filosofie iets anders was dan die van Cruijff. We wonnen de dubbel, maar het publiek was niet heel blij met hoe wij speelden."