Guus Hiddink geniet van Oranje: "Dat tekent hun intelligentie"

Het Nederlands elftal heeft een succesvolle periode achter de rug. Guus Hiddink is ondanks de verloren finale van de Nations League onder de indruk van de wederopstanding van Oranje.

Hiddink, die zelf twee keer bondscoach was van Nederland, zegt tegen Voetbal International dat hij erg geniet van de ontwikkeling van het team onder leiding van bondscoach Ronald Koeman. "Van de routiniers zijn Wijnaldum en Van Dijk perfecte voorbeelden. Zij zijn in hun carrière stapsgewijs naar een internationaal topniveau gegroeid. Ook de jonkies van Ajax hebben een spoedcursus topvoetbal gehad. Het feit dat ze in een korte tijd zó veel beter zijn geworden, tekent hun intelligentie."

Zelfbewustheid
De zelfbewustheid van het Nederlands elftal valt Hiddink ook op. "Ook de jonge jongens durven te voetballen, de bal op te eisen, het spel te vertragen of te versnellen wanneer dat nodig is. En je kunt zien dat Koeman zijn speelplan duidelijk aan de spelers overbrengt. Ook dat bedoel ik met intelligente spelers: deze gasten pikken dat op en vertalen het in het veld. Voor een coach is dat heerlijk, een ploeg die spelsituaties herkent en daarnaar handelt," besluit Hiddink.