Dick Advocaat stopt per direct als bondscoach van Irak

Dick Advocaat is opgestapt als bondscoach van Irak. De 74-jarige oefenmeester houdt het na zes interlands al voor gezien bij het Aziatische land.

Advocaat moest Irak naar het WK van 2022 gaan loodsen, maar staat er slecht voor in de kwalificatie. De eerste twee uit de poule gaan rechtstreeks naar het eindtoernooi, de nummer drie speelt play-offs. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Irak op een vijfde plek met vier punten achterstand op de nummer drie, de VAE van bondscoach Bert van Marwijk.

Het leek al niet goed te lopen bij Irak. Justin Meram, een van de ervaren internationals bij de Aziaten, wilde niet meer in actie komen voor zijn land zolang Advocaat bondscoach is. "Advocaat en zijn staf denken dat ze groter zijn dan Irak. Geeft hij zijn leven voor Irak of is hij gekozen vanwege zijn naam? Als ik niet speelde, kreeg ik van de vorige bondscoaches een nette uitleg. Maar Advocaat praat niet eens met mij en dat vind ik echt respectloos."

Cor Pot en Zeljko Petrovic waren de assistenten van Advocaat bij Irak. Het is nog niet bekend wat zij gaan doen, maar de kans is groot dat ze Advocaat zullen volgen.