Racisme in de voetballerij; van Den Bosch tot Los Angeles

De Duitse voetbalclub Hertha BSC heeft oud-doelman Jens Lehmann deze week zijn bestuursfunctie afgenomen. Reden was een racistische app aan het adres van analist Dennis Aogo. Hij is bepaald niet de eerste die beschuldigd wordt van racisme. Wij zetten de meest bekende gevallen in de voetballerij op een rij!

Marko Arnautovic

In 2009 beschuldigde Kargbo (Willem II) FC Twente-speler Marko Arnautovic van racisme. Volgens hem zou de Oostenrijker hem voor 'nigger' hebben uitgemaakt. Arnautovic ontkende altijd en de KNVB sprak de aanvaller later vrij wegens gebrek aan bewijs. Omdat de verklaring van Kargbo het enige bewijsmiddel in deze zaak was, kon de KNVB Arnautovic niet bestraffen. Voor een strafzaak zijn minimaal twee bewijzen nodig.

Ondrej Kúdela

De Tsjechische speler Ondrej Kúdela werd door de UEFA voor tien duels geschorst, omdat hij zich in een Europa League-wedstrijd tegen Rangers dit seizoen schuldig heeft gemaakt aan racisme. De verdediger van Slavia Praag mist door zijn straf het EK van komende zomer. De international heeft wel beroep aangetekend tegen de straf, omdat hij zich naar eigen zeggen nooit racistisch heeft uitgelaten. Zelfs de Tsjechische president Milos Zeman bemoeide zich ermee. Hij vindt de schorsing "zonder bewijs belachelijk en hypocriet".

Omar Ontiveros

De Amerikaan Omar Ontiveros werd ontslagen bij zijn club LA Galaxy omdat hij zich schuldig had gemaakt aan racisme. De 25-jarige verdediger maakte deel uit van het reserveteam van LA Galaxy. Hij werd beschuldigd omdat hij 'nigger' zou hebben geroepen naar een tegenstander. Hij werd door de competitieleding geschorst voor zes wedstrijden, maar de clubleiding van LA Galaxy besloot de amenwerking met de verdediger te be:eindigen.

Joel Obi

Tijdens de wedstrijd AC Pisa-Chievo Verona op 22 december in 2020 heeft AC Michele Marconi zich racistisch uitgelaten richting Chievo-Verona middenvelder Joel Obi volgens de aanklager. Hij is voor tien wedstrijden geschorst én hij dient een boete te betalen waarvan de prijs tussen de €10.000 en €20.000 euro ligt. Eerst werd de spits vrijgesproken, maar door het op tafel komen van niew bewijs heeft hij alsnog een fikse schorsing gekregen.

Juan Cala

De Cádiz-verdediger Juan Cala werd beschuldigd door Valencia-verdediger Mouctar Diakhaby van racisme. Volgens de sluitpost van Valencia noemde Cala hem 'schijtzwarte'. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd tussen Cádiz en Valencia op 4 april 2021. Valencia besloot van het veld te stappen en daarmee maakte het team een statement tegen racisme. La Liga is een onderzoek gestart naar de aantijgingen en heeft géén bewijs gevonden. Juan Cala werd daarom niet geschorst.

Pierre Webó

Vierde official van de UEFA Sebastian Coltescu veroorzaakte tijdens de Champions Leaugue wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir comotie aan de zijlijn. De assistent-trainer van de bezoekers, Pierre Webó, zou voor 'negro' zijn uitgemaakt door de Roemeense official. Hierop reageerde reservespeler Dembe Ba zeer heftig en ontving de rode kaart. De spelers van de Turkse club weigerde na dit voorval door te spelen en de wedstrijd is diezelfde avond niet meer uitgespeeld. Danny Makkelie werd gevraagd om het restant van de wedstrijd te leiden met zijn achtergrond als politieman. De vierde official uit Roemenië is tot het einde van dit seizoen geschorst.

Ahmad Mendes Moreira

Ahmad Mendes Moreira

De Nederlands-Guinese middenvelder werd tijdens de wedstrijd FC Den Bosch-Excelsior racistisch bejegend door de supporters van de thuisclub. Volgens de middenvelder van Excelsior werd hij uitgemaakt voor 'K-zwarte, K-neger, K-katoenplukker en Zwarte Piet'. Met tranen over zijn wangen liep hij van het veld en werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Na het korte oponthoud nam Mender Moreira sportieve revanche en scoorde de 1-2 voor Excelsior. Na een onderzoek door het Openbaar Ministerie werd wegens gebrek aan bewijs geen vervolging aan de strafzaak en verdachten gegeven.

Jozy Altidore

In 2013 ging AZ Alkmaar voor de kwartfinale van de KNVB beker op bezoek bij FC Den Bosch. De wedstrijd werd met 0-5 gewonnen door de bezoekers uit Alkmaar, maar de wedstrijd staat vooral bekend om de oerwoudgeluiden vanaf de tribune gericht op aanvaller Jozy Altidore. Altidore wilde graag doorspelen met als reden dat hij niet meer wilde terugkeren naar Den Bosch om de wedstrijd opnieuw uit te spelen. Trainer Jan Poortvliet van FC Den Bosch had na de wedstrijd geen goed woord over voor zijn supporters. 'Van mij had AZ mogen kappen', zei hij over het incident. FC Den Bosch heeft een geldboete ontvangen voor het inicdent.

Sekou Sidibe

De aanvaller van Jong PSV beweerde dat hij tijdens de wedstrijd Helmond Sport-Jong PSV in 2020 vanaf de tribunes werd uitgenmaakt voor 'Zwarte Piet'. De aanvaller meldde dit bij scheidsrechter Sam Dröge na afloop van de wedstrijd. De scheidsrechter gaf dit op zijn beurt door aan de KNVB. Helmond Sport heeft zich direct gedistantieerd en heeft een onderzoek ingesteld. Uiteindelijk besloot de aanklager om Helmond Sport niet te vervolgen. 

Ron Jans

Tot slot is Nederlandse trainer tijdens zijn periode bij FC Cincinnati in opspraak geraakt door het meezingen van een liedje in de kleedkamer. Hij heeft een stukje tekst meegezongen van een liedje waarin het woord 'nigger' voorkwam. Dit was voor de club een reden om een onderzoek te starten. Ron Jans was zich van geen kwaad bewust en wachtte het onderzoek dan ook niet af. Hij bood zijn ontslag aan en benadrukt nogmaals absoluut niet de inttentie te hebben gehad om zich schuldig te maken aan racisme.