Gravenberch: "ik had zelf niet door dat ik met een smile op mijn gezicht stond"

Ryan Gravenberch kreeg een tijdje terug heel Amsterdam over zich heen omdat hij gelijk na de pijnlijke nederlaag tegen AZ lachend op het veld stond. Interesseerde het puntenverlies hem dan niets?

"Best lastig, want ik ben een vrolijk persoon", legt Gravenberch uit aan Ajax Life. "Dusan (Tadic, red.) was na AZ-thuis echt zichtbaar pissig. Ik moet op zulke momenten geen smile op mijn gezicht hebben. Dat is gewoon niet slim. Ik had het zelf niet door. Mijn vader en moeder zeiden het thuis ook tegen me. Toen ik het terugkeek, dacht ik: och… dom!"

Gravenberch merkt dat hij vandaag de dag harde kritiek wel makkelijker van zich af kan laten glijden. "In het begin had ik daar meer moeite mee en ging ik daar echt over nadenken. Nu denk ik meer: laat ze maar praten. Heel af en toe word ik op straat aangesproken. Bijvoorbeeld na Dortmund. Dan zeggen ze dat ik had moeten scoren. Wat ik dan terugzeg? 'Je hebt gelijk, maar ik kan het niet meer veranderen.'"

Tot slot de vraag of de vormdip richting de winter bij het jonge Ajax misschien het gevolg is van een mentaliteitskwestie? "Dat hoor ik vaker, maar wij geloven daar niet in. Ik snap dat supporters het verschil vreemd vinden. Alleen moeten zij ons ook een beetje begrijpen. We zijn mensen, geen robots. Veel praten we hier niet over als groep."