Voorbeschouwing Wales - Nederland: Dendert de Oranje-trein door tegen Wales?

Het Nederlands elftal zal na de 1-4 overwinning op België in opperbeste stemming verkeren. Bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers kunnen echter niet lang genieten van de mooie overwinning op de Rode Duivels, want woensdag 8 juni staat de confrontatie tegen Wales op het programma. Weet Oranje de goede vorm door te trekken en ook te winnen van het team van Gareth Bale?

Beide teams in een 'winning mood'

Waar het Nederlands elftal vrijdag 3 juni in Brussel genadeloos afrekende met België, verzekerde Wales zich zondag 5 juni van een plek op het WK 2022 dat in Qatar plaats zal vinden. Nederland won door goals van Memphis Depay (twee maal), Steven Bergwijn en Denzel Dumfries en kon zo voor het eerst in 25 jaar weer een overwinning tegen België bijschrijven. Met een 4-1 overwinning trapte Oranje de campagne in de Nations League dus uitstekend af en zet bondscoach Van Gaal zijn goede reeks voort. De oud-trainer van onder meer AZ, Ajax en Barcelona in zijn derde termijn als bondscoach van Nederland nog ongeslagen.

Wales trapte de Nations League minder goed af. In de eerste ontmoeting tegen Polen werd met 2-1 verloren. De Welshmen kwamen op voorsprong door een doelpunt van Jonathan Williams, maar moesten later twee Poolse goals incasseren. Het verlies tegen Polen werd echter meer dan goed gemaakt tegen Oekraïne. In eigen huis streed Wales tegen Oekraïne voor een ticket naar het WK 2022. De thuisploeg kwam na ruim een half uur spelen op voorsprong toen Oekraïne-aanvaller Yarmolenko een voorzet van Gareth Bale in eigen doel werkte. Hierna was het Wales-doelman Wayne Hennessey die uitblonk door zijn doel schoon te houden. Ondanks het spelbeeld (63% balbezit en 9 schoten op doel voor Oekraïne) bleef Wales overeind en was het na het laatste fluitsignaal feest in Cardiff. Op het WK zal Wales het in de poulefase opnemen tegen Iran, de Verenigde Staten en buurland Engeland.

De bekendste spelers aan de kant van Wales

Wales heeft een aantal goede voetballers voortgebracht. Ian Rush, Gary Speed en iets recenter Ryan Giggs en Craig Bellamy waren grote namen in dienst van Wales. Nu draait het Welshe voetbal grotendeels om één man: Gareth Bale. De vleugelspits, die voor 100 miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Real Madrid vertrok, is de grote ster van Wales. Het land, dat momenteel de 18e plek op FIFA Wereldranglijst bekleedt, wist zich aan de hand van Bale in 2016 voor het eerst te kwalificeren voor een EK. Op het EK 2020 waren de Welshmen opnieuw van de partij en nu hebben ze zich voor het eerst sinds 1958 weer weten te kwalificeren voor een WK. Kortom: Gareth Bale brengt het team tot ongekende hoogtes.

Andere bekende names in het team van Wales zijn Ben Davies (Tottenham Hotspur), Aaron Ramsey (ex-Arsenal, nu Juventus), Joe Allen (Stoke City), Daniel James (Leeds United) en Harry Wilson (Fulham). Het team van bondscoach Robert Page is duidelijk geen eenmansleger en Oranje moet ook rekening houden met de kwaliteiten van spelers als James en Wilson. 

Al vroeg een grote stap richting het EK 2024

Nederland staat met de overwinning tegen België nu op pole-position voor de groepswinst in de Nations League en zal de winnende lijn door willen trekken tegen Wales. Als Oranje de competitie namelijk afsluit als een van de beste ploegen is het zo goed als zeker van deelname aan het EK dat in 2024 in Duitsland zal plaatsvinden. Voordat het zo ver is zullen Memphis, Virgil van Dijk en consorten eerst moeten afrekenen met België, Wales en Polen. Oranje komt op 11 juni uit tegen Polen en staat op 14 juni opnieuw tegenover Wales.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Wales-Nederland in de Nations League’

Burnley-teamgenoot boos op matchwinner Wout Weghorst na #WALNED (VIDEO)

Cijfers na 1-2 overwinning van Oranje op Wales

VIDEO GOALS: venijn zit hem in de staart, Oranje ontsnapt in extremis aan gelijkspel

Oranje-fans blij met redders in nood Frenkie en Weghorst: 'Gelukkig was er de blessuretijd'

Schouten en Koopmeiners geprezen: 'Is dat familie van Frenkie?'

VIDEO GOAL: Koopmeiners zet Oranje op voorsprong in moeizaam duel met Wales

Noa Lang kop van Jut tijdens slaapverwekkend #WALNED: 'Wales nog niet echt heet aan het maken'

Oranje-legioen valt in slaap van B-ploeg tegen Wales: 'Amateurwedstrijd op de NPO'

'Nederland met 1-0 achter na volkslied Wales'

Frank Snoeks neemt tijdens Wales - Nederland afscheid als Oranje-commentator

Oranje-fans wisselend over verrassende opstelling tegen Wales: 'Ik sla even over'