De geschiedenis van Rapid Wien tegen Nederlandse clubs

In de Conference League treft het Oostenrijkse Rapid Wien voor de eerste keer in de geschiedenis Vitesse. Een goed moment om de historie van Rapid Wien tegen Nederlandse clubs te bekijken.

PSV

De Eindhovenaren speelde in totaal acht officiële wedstrijden tegen Rapid Wien. PSV won zes van deze acht affiches. De grootste overwinning van PSV dateert uit 1969-1970, de club uit Eindhoven won toen met 4-2. Rapid Wien won ooit met 6-1 van PSV. Dat was in het thuisduel in 1955. In het jaar 1988 won PSV de Europacup I. Dit deed de club door onder meer met twee keer van Rapid Wien te winnen. Dit deden de Eindhovenaren toen met een 1-2 uitoverwinning en door een 2-0 overwinning in het Philips Stadion.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

;

Ajax

De club uit Amsterdam heeft de meest recente herinnering aan de ploeg uit Wenen. In augustus van 2015 speelde Ajax twee duels tegen Rapid Wien. Dit was in de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wisten geen van de twee wedstrijden te winnen, waardoor Ajax uit de Champions League vloog. De heenwedstrijd eindigde toen in een 2-2 gelijkspel en in de ArenA wist Rapid Wien met 2-3 te winnen.

Feyenoord

Ook Feyenoord speelde in haar geschiedenis twee duels tegen de club uit de hoofdstad van Oostenrijk. Dit deed Feyenoord in 1996 tijdens de Cup Winners Cup. Deze competitie is inmiddels stopgezet, maar hier speelde de winnaars van alle bekertoernooien uit Europa tegen elkaar. In de editie van 1966 troffen Feyenoord en Rapid Wien elkaar in de halve finale. Het eerste duel werd gespeeld in de Kuip en eindigde in een 1-1 remise. Het uitduel werd later met 3-0 verloren door de Rotterdammers. Rapid Wien wist de finale echter niet te winnen. De club verloor met 1-0 van PSG.

(TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Voor Vitesse en Rapid Wien zijn de aanstaande duels de eerste onderonsjes tussen de clubs. Een mooie ervaring voor beide ploegen. De eerste wedstrijd zal plaats vinden in het Allianz-Stadion in Wenen. Volgende week nemen de teams het op in het GelreDome.

Feyenoord-doelman vertrekt