Eredivisie-clubs geraakt door coronacrisis: "Alle spaarpotten, als die er al waren, zijn stukgeslagen"

De coronacrisis heeft tot op heden nog niet voor een faillissement van een voetbalclub gezorgd, maar ondanks dat luiden clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie regelmatig de noodklok. Eredivisie CV-directeur Jan de Jong bestrijdt dat het 'wel meeviel' met de financiële situatie.

"Twee jaar corona heeft ervoor gezorgd dat de clubs een grote en zware hypotheek op de toekomst hebben moeten nemen", zegt De Jong in het Algemeen Dagblad. "Het gaat jaren en jaren duren voor ze die hebben afgelost. In die zin hebben we echt te maken met de Wet van behoud van Ellende".

"Dat clubs niet zijn omgevallen wil niet zeggen dat ze niet ernstig geraakt zijn", vervolgt de voormalig algemeen directeur van Feyenoord. "Tussen kerngezond en faillissement zitten nog een heleboel grijstinten. Maar laat er geen twijfel over bestaan: de sector is behoorlijk geraakt. Alle spaarpotten, als die er al waren, zijn stukgeslagen. Er was al weinig vet op de botten. Nu is het vel over been".

Het nieuws over de volle stadions klonk als muziek in de oren bij De Jong. "Den Haag stond tot voor kort nou niet bekend om haar liefde voor de sport", vindt hij. "Dat lijkt nu echt te veranderen. Met dank aan de minister voor Sport en de minister van Justitie. En ook de minister-president ziet gelukkig de waarde van de grootste entertainmentindustrie van Nederland".

Feyenoord-doelman vertrekt