Van Bommel over commentaar op arbitrage: "Ik bespeel mensen niet bewust"

Mark van Bommel is tijdens wedstrijden niet bewust bezig met het bespelen van scheidsrechters of andere officials. Dat zegt de trainer van PSV, die regelmatig in discussie is langs de lijn, in gesprek met Voetbal International.

"Het is niet zo dat ik mensen ga bespelen met de gedachte: dan geeft-ie de bal de volgende keer aan ons. Maar soms als er een achterbal wordt gegeven en ik zie vanuit mijn positie dat het een corner is, dan zeg ik tegen die vierde man: dat zie jij toch ook? Ik sta naast je. Dan moet je even zeggen dat het een corner is", aldus Van Bommel in het weekblad.

Geen show opvoeren

Van Bommel weet dat zijn commentaar niet leidt tot het terugdraaien van beslissingen. "Maar ik erger me wel. Ik heb mijn gedrag langs de lijn niet aangepast, omdat ik er niet over nadenk. Ik denk niet: oh shit, die camera staat daar. Je moet ook geen show opvoeren langs de lijn, daar prikken de spelers zo doorheen."

"Tachtig procent van de tijd een camera op mij"

De coach van de Eindhovenaren is het vanuit zijn tijd als speler wel gewend om onder een vergrootglas te liggen. "Dat ik als trainer onder een vergrootglas lig, had ik ook wel verwacht. Tijdens een wedstrijd staat er tachtig procent van de tijd een camera op mij. Dat is altijd al zo geweest, ook toen ik nog voetbalde. Het hoort erbij. (...) Er wordt altijd veel over me gesproken. Dat had ik als speler en dat heb ik nu als trainer ook."