Dit zijn de desastreuze gevolgen als Nederland verliest van Noorwegen….

Oranje had zich zaterdagavond kunnen plaatsen voor het WK, maar door het 2-2 gelijkspel tegen Montenegro komt het aan op de laatste speelronde. Oranje heeft als koploper nog altijd de beste papieren om zich direct te kwalificeren voor de eindronde in Qatar. Toch zijn ook andere scenario's mogelijk en kan het zelfs zo zijn dat de ploeg van Louis van Gaal op de derde plaats eindigt in Groep G en daardoor voor de tweede keer op rij ontbreekt op het WK.

De huidige stand in Groep G

Scenario 1: Winst op Noorwegen

Als Nederland dinsdagavond wint van Noorwegen, dan komt het op 23 punten en is kwalificatie voor het WK een feit. Na het misgelopen WK van 2018 in Rusland zal Oranje er eindelijk weer bij zijn op de mondiale eindronde. Noorwegen dreigt in dat geval naast de play-offs te grijpen, want voor Turkije volstaat in dit scenario een gelijkspel tegen Noorwegen om op de tweede plaats te eindigen. 

Scenario 2: Gelijkspel Oranje

Wanneer het team van Louis van Gaal gelijkspeelt tegen Noorwegen, lijkt het ook zeker van directe kwalificatie. Turkije kan bij een overwinning op Montenegro nog wel in punten op gelijke hoogte komen met Oranje, maar omdat het doelsaldo van doorslaggevende factor is, mag Nederland zich rijk rekenen. Oranje heeft namelijk een doelsaldo van plus 23, Turkije staat op plus 10. Een onwaarschijnlijke monsterzege van de Turken in Montenegro van 0-14 zou funest zijn voor Nederland. Waarschijnlijker is dat Turkije op de tweede plaats eindigt en de play-offs ingaat. Alleen als Turkije verliest is de tweede plaats voor Noorwegen. 

Scenario 3: Oranje verliest

Dit is het gitzwarte scenario waar heel Nederland voor vreest. Als Noorwegen dinsdagavond drie punten pakt in Rotterdam, wordt het billenknijpen voor Oranje. De kans dat Nederland opnieuw ontbreekt op het WK is in dit scenario levensgroot. Bij een nederlaag tegen Noorwegen is Nederland afhankelijk van het resultaat van Turkije tegen Montenegro. Als Turkije wint, dan passeert het Oranje op de ranglijst. Nederland eindigt dan als derde en zal er niet bij zijn op het WK. Een ontsnappingsroute via de Nations League zit er ook niet in, daar Oranje in Groep 1 van Divisie A op de tweede plaats eindigde achter Italië.

Als Oranje verliest en de Turken slagen er niet in om te winnen van Montenegro, dan eindigt de ploeg van Van Gaal op de tweede plaats en is het veroordeeld tot de play-offs in maart. Samen met elf andere landen wordt gestreden om drie toegangsbewijzen. Nederland zal dan twee rondes moeten overleven om het WK te bereiken. De loting voor de play-offs vindt plaats op vrijdag 26 november.