Onzekerheid over dak Goffertstadion: "Daar rammelt het echt"

Deskundigen maken zich zorgen over het dak van het Goffertstadion, zo heeft onderzoek van Omroep Gelderland uitgewezen. Het Nijmeegse dek zou met name niet goed bestand zijn tegen de storm.

De staalconstructie van het stadiondak blijkt flink roesten, valt te lezen in een inspectierapport van de Nijmeegse Omgevingsdienst van februari 2021. De ODRN gaf dit onderhoud in maart 2021 'prio hoog'. Een jaar later is er nog geen onderhoud gepleegd. 

Windbelasting

Onderzoeker Sander Pasterkamp heeft de inspectie- en constructierapporten doorgelezen en is tot de conclusie gekomen dat de windbelasting niet goed is berekend. "Daar rammelt het echt. Ik zie daar fouten", vertelt Pasterkamp tegenover Omroep Gelderland.

"De wind die langs een gebouw waait, duwt en trekt aan het dak. Daarom moet van tevoren worden berekend hoeveel zo’n dak kan hebben. Deze berekening is cruciaal, zeker voor een dak van een stadion waaronder bij een wedstrijd duizenden mensen zitten".

'Elk jaar inspecties'

"Veiligheid voor alles", laat NEC-directeur Wilco van Schaik weten aan Omroep Gelderland. "Er zijn elk jaar inspecties geweest. Er hebben ook na AZ onafhankelijke, gespecialiseerde partijen naar gekeken. Niemand wil een risico nemen".

"Er is te veel gebeurd in Nederlandse stadions", aldus Van Schaik, die daarmee doelt op de stadionramp van AZ. Een deel van het AFAS-stadion stortte op 10 augustus 2019 in vanwege de harde wind.

Ingestorte tribune

Een aantal maanden geleden, op 17 oktober 2021, ging het gruwelijk mis in het Goffertstadion. Een deel van de uittribune bezweek destijds onder de druk van hossende Vitesse-supporters. Daarbij vielen geen gewonden.