Analisten en commentatoren NOS presteren voorlopig niet veel beter dan Oranje

Op Twitter is het publiek dit WK kritisch Vaak zijn het niet echter niet de WK-deelnemers die afgekraakt worden, maar de analisten en commentatoren. Sommige Nederlanders kijken dit wereldkampioenschap via Sporza, BBC of ARD. Alles om de NOS te ontlopen. 

De presentatie van de NOS-uitzendingen worden dit toernooi verzorgd door Henry Schut, Rivkah op het Veld, Gert van het Hof en Sjoerd van Ramshorst. Schut wordt vaak aan het woord 'saai' gekoppeld. Over Op het Veld en Van het Hof zijn de meningen minder duidelijk. Over Van Ramshorst is de toon vaak positief. Al lijkt het vanwege zijn constante lach na een oersaaie wedstrijd soms of de presentator net naar een show van Theo Maassen heeft gekeken. 

Op Twitter wordt hier de lol wel van ingezien. Van Ramshorst komt er op het medium goed vanaf. Omdat de gasten aan tafel echter niet weten te overtuigen, hebben sommige Twitteraars zelfs medelijden met de 36-jarige Arnhemmer. Marco van Basten is dit WK zijn stamgast en is volgens velen niet bepaald bezig aan een sterk toernooi. 

Vaak ligt het probleem van een van Nederlands beste voetballers ooit bij het kennen van de feiten. In de Volkskrant werd Van Basten door Yordi Yamali bestempeld als luie analist. De EK '88-winnaar wekt te vaak de indruk onvoorbereid te zijn en komt daardoor in situaties terecht waar hij zichzelf niet meer uit kan redden met de inzichten die hij jaren geleden heeft opgedaan als speler en trainer.

Verder lijkt er over de commentatoren een unanieme mening gevormd te zijn. Of het nou Arno Vermeulen, Jan Roelfs, Frank Wielaerd of Philip Kooke betreft; positieve meningen hebben niet de overhand. Sommigen vinden dat het tijd is om 'door te selecteren' blijven de NOS in de hoop op beter trouw, anderen zappen weg.

Is het dan echt allemaal dramatisch? Nee. Lof was er soms ook voor bepaalde individuen die de NOS deze winter heeft opgetrommeld. Bijvoorbeeld voor Imke Courtois, die dit WK wekelijks de oversteek vanuit België naar Hilversum maakt om haar bevindingen te delen.

Bovendien komt de gemiddelde voetballiefhebber doorgaans niet naar Twitter om eens even de loftrompet over een ieder af te gaan steken. Dat er echter werk aan de winkel is voor de NOS, is dit toernooi al wel duidelijk geworden.