Klopp maakt WK in Qatar met de grond gelijk: "Dat had al genoeg moeten zeggen"

Jürgen Klopp is het zat dat spelers en trainers maar vragen blijven krijgen over het WK in Qatar. In een tirade van ruim zes minuten geeft de manager van Liverpool onder andere journalisten een veeg uit de pan.

"Ik bekijk het vanuit een voetbaloogpunt. Ik vind het niet fijn dat spelers tegenwoordig in een situatie terechtkomen waarin ze een statement moeten maken", stak Klopp vrijdagmiddag tijdens de persconferentie in aanloop naar het uitduel met tottenham Hotspur van wal. "Jullie zijn journalisten, jullie hadden een statement moeten maken".

"Nu moeten spelers speciale aanvoerdersbanden dragen", ging de Duitse oefenmeester verder. "Als je dat niet doet, dan sta je zogenaamd aan 'kant A' en als je dat wel doet aan 'kant B'. Het is een toernooi. Spelers gaan daar heen om te voetballen en om hun best te doen voor hun landen".

Klopp vindt het ook vervelend dat bondscoach Gareth Southgate steeds vragen krijgt over de misstanden in Qatar. "Hij is geen politicus, zoals ik dat ook niet ben. Gareth zal ongetwijfeld een mening hebben, maar hij zit niet in de politiek. Het is de bondscoach van Engeland. Laat hem zijn werk doen. Als journalisten iets over het WK willen schrijven, moeten ze dat doen. Maar dan wel iets wat vanuit jezelf komt, en niet van 'Klopp zei dit' of 'Southgate zei dat'".

Volgens Klopp hadden journalisten bij de toewijzing van het WK meer moeten doen. "Vinden jullie echt dat er in het begin genoeg is gedaan? Jullie maken er nu verhalen over, nu het allemaal al gebeurd is. Vervolgens zetten jullie de spelers onder druk met vragen. Niet alles is slecht in Qatar, er wonen ook geweldige mensen. Hoe ze het WK hebben toegewezen, was al slecht. Er zijn genoeg momenten geweest om te zeggen dat het niet oké was. Maar er is niets veranderd".

"De FIFA maakte twaalf jaar geleden bekend dat de WK’s van 2018 en 2022 in Rusland en Qatar gespeeld werden. Normaal gebeurde dat nooit voor twee toernooien, maar in dit geval wel. Dat had al genoeg moeten zeggen. Alle mensen die er bij betrokken waren, wisten in wat voor omstandigheden de mensen in Qatar moesten werken. Ze moesten zes stadions gaan bouwen en we konden daar niet in de zomer spelen vanwege de hitte", aldus de Liverpool-manager.