PSV met kater naar interlandbreak; Eindhovenaren winnen toppers, maar verliezen 'kleine' wedstrijden

Hoewel PSV als derde eindigt staat, valt er nog weinig te treuren in Eindhoven. De ploeg van Ruud van Nistelrooij staat vooralsnog op gelijke hoogte met Ajax en slechts drie punten achter Feyenoord. Het team heeft voor hoogte- en dieptepunten gezorgd, wij zetten deze op een rijtje.

Cody Gakpo

De spelmaker van de Eindhovenaren is inmiddels niet meer weg te denken uit de aanval. Vanaf de linkerkant is de vleugelspits levensgevaarlijk. Zijn handelsmerk is naar binnen kappen en vervolgens vol uithalen in de verre hoek. Dit is niet de enige manier waarop Gakpo opvalt. Ook beschikt hij over de nodige passes, die hij doorgaans op het middenveld kan geven.

De spelverdeler komt tot 30 goalcontributies in slechts 24 wedstrijden. Deze uitzonderlijke statistieken zijn niet onopgemerkt gebleken, want hij staat in de belangstelling van onder meer Manchester United en Arsenal. Ook de bondscoach van het Nederlands elftal heeft op zitten letten, Gakpo was misschiel wel de enige smaakmaker bij Oranje op het WK in Qatar. De sterspeler werd niet onverdienstelijk tweemaal uitgeroepen tot ‘Eredivisie Speler van de Maand’.

Lees ook: Dit is de vriendin van Cody Gakpo

Xavi Simons

De talentvolle Nederlandse middenvelder tekende aan het begin van het seizoen een contract tot medio 2027. De spelverdeler kwam uit voor Paris-Saint-Germain, maar verlengde zijn contract niet. De keuze voor PSV is niet de verkeerde gebleken, hij laat een onuitwisbare indruk achter.

Simons is dit seizoen al goed voor acht goals en drie assists. Naast de statistieken is het een genot om de dribbelaar te zien schitteren. Het aanvallend loopvermogen spat er vanaf, net als de zinderende acties. Louis van Gaal nam het talent mee naar Qatar waar hij ook zijn interland-debuut maakte voor het Nederlands elftal. Lees ook: Even voorstellen, alles over Xavi Simons

Transfers

Naast Xavi Simons zijn er nog andere spelers aangetrokken door PSV. Onder anderen Ki-Jana Hoever, Guus Til en Walter Benítez zijn naar Eindhoven gekomen voor een nieuwe stap. Hoever, een rechtsbenige vleugelverdediger, verruilde Wolverhampton voor de Eindhovenaren in de zomer en wist nog niet veel klaar te spelen.

Guus Til kwam voor een kleine vier miljoen euro over van Spartak Moskou. Walter Benítez was een vaste waarde voor het Franse OGC Nice, waar hij indruk maakte onder de lat. Ook in het shirt van PSV wist de keeper hoge ogen te gooien, zo werd hij sterkhouder van het team.

Overwinningen

PSV boekte dit seizoen mooie overwinningen. Ajax lijkt moeite te hebben met de tactiek van PSV, zo blijkt uit de uitslagen. De Johan Cruijff Schaal ging mee naar Eindhoven (3-5). Guus Til scoorde een hattrick in deze wedstrijd. Ook wisten Simons en Gakpo het net te vinden. In competitieverband werden de Amsterdammers ook in eigen huis verslagen, ditmaal met 1-2. In de Europese competities stelde de Eindhovenaren ook niet teleur. Er stond in eigen huis een mooie zege op Arsenal (2-0), op zich te wachten.

Tegenvallers

PSV kent ook mindere momenten in de eerste seizoenshelft. Het kwam van een koude kermis thuis toen het op bezoek ging bij SC Cambuur (3-0). Ook maakte de Eindhovenaren een misstap tegen FC Groningen, waardoor er ruimte voor verbetering blijft. Deze misstappen betekenen dat de ploeg van Van Nistelrooij de eerste seizoenshelft afsluit met een derde plek. Een winstpartij tegen AZ was voldoende voor de koppositie, maar die kans werd niet gepakt.