Schöne sluit in afscheidsinterview terugkeer niet uit: "Ajax is écht mijn club geworden"

Lasse Schöne heeft na zeven seizoenen in Amsterdam afscheid genomen van Ajax. De 33-jarige middenvelder vertrekt naar het Italiaanse Genoa. In een groot interview met het Algemeen Dagblad blikt de vrijetrappenspecialist terug op zijn tijd bij de landskampioen van Nederland, waar hij tot 286 officiële wedstrijden kwam. 

Schöne is nu de buitenlander met de meeste wedstrijden voor Ajax. "Natuurlijk ben ik daar supertrots op. Wie had dat gedacht toen ik transfervrij overkwam van NEC?", begint de Deen in gesprek met het AD. "Eigenlijk begon ik elk seizoen weer op nul. Ik moest telkens knokken voor mijn plek. Daar had ik geen moeite mee, bij een topclub als Ajax is dat normaal, je moet gewoon zorgen dat de trainer niet om je heen kan. Dat klinkt nu simpel, maar geloof me: vaak genoeg heb ik gebaald als ik wissel stond of als ik weer geduld moest hebben."

Onder Peter Bosz in het seizoen 2016/17 werd Schöne na een paar seizoenen tussen bank en basis, weer een belangrijke speler bij Ajax. "Met die wedstrijd tegen Willem II begon mijn tweede jeugd als voetballer", gaat Schöne verder. "Van aanvallende speler werd ik een controlerende speler. Peter Bosz was zoekende naar zijn ideale elf, toen we een gesprek hadden over mijn rol en ik aangaf dat ik ook wel als verdedigende middenvelder kon spelen. Hij gaf me die kans. En dan komt er hét moment dat je er moet staan."

Champions League 

Ook onder Erik ten Hag was Schöne een belangrijke pion in het elftal. Zo bereikte hij als basisspeler van Ajax de halve finale van de Champions League. Zijn persoonlijke hoogtepunt: de vrije trap in het Santiago Bernabéu tegen Real Madrid. "Ten Hag vroeg na een uur spelen: ,,Heb je nog lucht, hoelang kun je nog?’’ Ik zei tegen hem: ,,Geef me nog tien minuten.’’ En tien minuten later lag die bal daar, aan de zijkant van het veld. Ik dacht: dit moet mijn slotakkoord worden. Ik raakte hem perfect en zag de bal in de verre hoek achter Courtois belanden. Geweldig."

Terugkeer bij Ajax? 

Schöne dacht lang na over een vertrek bij Ajax. "Natuurlijk was ik ook met alle plezier dit seizoen gebleven. Ajax is écht mijn club geworden en met mijn gezin hadden we het prima naar ons zin in de omgeving van Amsterdam", zegt hij. Toch voelde een vertrek naar Genoa als de juiste beslissing op het juiste moment. "De club, de stad, het land, de competitie, het avontuur. Het was: nu of nooit."

Maar wat de toekomst brengt, weet niemand. Schöne sluit een terugkeer bij Ajax niet uit. "Geen idee in welke rol, misschien wel gewoon als supporter. Ajax is onderdeel van mijn leven geworden, een bijzonder onderdeel."

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Ajax: Nieuws, geruchten, interviews en veel meer’

Dusan Tadic mist Matthijs de Ligt heel erg bij Ajax

LOLBEELDEN: Frenkie de Jong bakt er echt helemaal niks van met wakeboarden

De ideale versterking voor de defensie? Sjaak Swart geeft Ajax transferadvies

Neemt Ajax een onverantwoord groot risico met peperdure contracten voor sterspelers?

'Ajax hoeft niet meer te vrezen voor vertrek Donny van de Beek: Real Madrid parkeert interesse'

'Ajax mondeling akkoord over verkoop Kasper Dolberg, Amsterdammers vangen tientallen miljoenen'

Opstelling Ajax tegen VVV-Venlo, Erik ten Hag voert drie wijzigingen door

'Vertrek Kasper Dolberg bij Ajax bijna een feit': "Onderhandelingen in vergevorderd stadium"

Neres gebrand op nieuw CL-avontuur: "Willen het weer geweldig doen"