Van Gaal passeerde Sneijder tijdens oefentrip in Azië: "Siem de Jong dé nummer tien van Oranje"

Wesley Sneijder werd tijdens een oefentrip in Azië in 2013 gepasseerd door bondscoach Louis van Gaal, die de voorkeur gaf aan Siem de Jong. De recordinternational van Oranje kon het bloed van Van Gaal wel drinken.

"Het was ook net de periode dat mijn aanvoerdersband was afgepakt. En toen gingen we die trip maken, dat was leuk...", vertelt Sneijder bij Vandaag Offside. "We moesten eerst naar Indonesië, waar het geloof ik vijftig graden was. Ik stond in de basis, maar het liep voor geen meter. We kwamen nog achter ook, dus ik werd gewisseld. Kind van de rekening".

Oranje speelde een paar dagen later tegen China. Sneijder werd op de bank gezet door Van Gaal. "Zijn verhaal was: we hebben maar één nummer tien in deze ploeg. En dat was Siem de Jong", blikt de oud-middenvelder terug. "Siem de Jong was dé nummer tien van Nederland. Die beheerste alles: hij kon schieten, hij kon koppen, hij kon een goal maken. Dat kon ik allemaal niet".

Van Gaal gunde Sneijder toch nog een invalbeurt tegen China. "Van Gaal kwam twee minuten voor de rust naar me toe. Jij gaat nu warmlopen en je gaat laten zien hoe het wel moet. Het was gewoon komisch. Zeker in zo'n situatie dat hij net de aanvoerdersband heeft afgepakt. Je kunt z'n bloed wel zuipen. Flikker lekker een eind op voor mijn neus. Maar ik ga je toch laten zien dat ik beter ben dan onze Siem. Ik scoorde nog achter het standbeen langs".