Nederlandse clubs die zijn uitgeschakeld door de uitdoelpuntenregel

De UEFA heeft de uitdoelpuntenregel geschrapt. Een aantal Nederlandse clubs is in het afgelopen decennium de dupe geweest van die regel. Voetbalflitsen blikt terug op die wedstrijden.

PSV - Hamburger SV (2009/10)

PSV stuitte in het seizoen 2009/10 op Hamburger SV in de zestiende finales van de Europa League. HSV kwam in de 26ste minuut op voorsprong dankzij een benutte strafschop van Marcell Jansen.

PSV kwam die klap niet meer te boven en ging met 1-0 ten onder in het Volksparkstadion. Een week later stond de confrontatie in het Philips Stadion op het programma. De Eindhovenaren schoten uit de startblokken. Ola Toivonen opende binnen twee minuten de score.

PSV maakte vlak voor rust de 2-0, ditmaal via Balázs Dzsudzsák. Mladen Petrić zorgde even later voor de aansluitingstreffer, waardoor er halverwege een 2-1 ruststand op het scorebord stond.

HSV ontving een kwartier voor tijd een penalty. De bezoekers kwamen langszij via Piotr Trochowski. Danny Koevermans scoorde in de 90ste minuut nog, maar het bleek enkel een treffer voor de statistieken.

FC Twente - FK Qarabağ (2014/15)

FC Twente stuitte in het seizoen 2014/15 op FK Qarabağ in de play-offs van de Europa League. De eerste wedstrijd, die werd afgewerkt in Azerbeidzjan, eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Daardoor lag alles nog open voor de return.

Twente imponeerde nauwelijks voor eigen publiek, maar kwam wel op voorsprong in de eerste helft. Luc Castaignos brak de ban in de 37ste minuut. Na rust trok Qarabağ de stand gelijk via Muarem Muarem.

De Enschedeërs probeerden daarna nog de voorsprong te forceren, maar kwamen niet tot serieuze kansen. Zo bereikte Qarabağ de groepsfase van de Europa League en bleef Twente met lege handen achter.

Highlights FC Twente - FK Qarabağ (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Ajax - FK Dnipro (2014/15)

Ajax en FK Dnipro kruisten in het seizoen 2014/15 de degens in de achtste finales van de Europa League. De Amsterdammers begonnen slecht aan het tweeluik. De formatie van trainer Frank de Boer ging in het NSK Olimpiejsky met 1-0 ten onder.

Zo kon Ajax een week later aan de bak in de Johan Cruijff Arena. De Amsterdammers maakten pas na rust het verschil. Riechedly Bazoer zorgde na een uur spelen voor de openingstreffer.

De beslissing viel pas in de verlenging. Jevhen Konopljanka maakte in de eerste de gelijkmaker, waardoor Ajax minimaal tweemaal moest scoren. Mike van der Hoorn pikte nog wel zijn doelpunt mee, maar een tweede Amsterdamse treffer bleef uit.

Ajax - Tottenham Hotspur (2018/19)

Eén van de meest krankzinnige ontknopingen uit de geschiedenis van de Champions League: Ajax - Tottenham Hotspur. Deze clubs stonden in het seizoen 2018/19 tegenover elkaar in de halve finale van het miljardenbal. Ajax won in Londen met 0-1 dankzij Donny van de Beek.

Ajax begon geweldig aan de return in Amsterdam. Matthijs de Ligt kopte al na twee minuten raak. Hakim Ziyech verdubbelde na iets meer dan een half uur de score. Zo was er tijdens de rust geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers..

Spurs kantelde de wedstrijd in de tweede helft volledig om. Lucas Moura scoorde vlak na rust twee keer. Het duel stevende af op een gelijkspel, tot minuut 96. Moura completeerde zijn hattrick en schoot de Londenaren naar de finale.

Eindstand Ajax - Tottenham Hotspur (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

FC Basel - PSV (2019/20)

PSV kreeg vorig seizoen te maken met FC Basel in de tweede voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren boekten in de heenwedstrijd een 3-2 overwinning. Donyell Malen besliste dat duel in de extra tijd.

De ontmoeting in Zwitserland verliep voorspoedig voor PSV. Bruma verscheen, net als in het heenduel, op het scoreformulier. Basel vocht zich desondanks terug en won uiteindelijk met 2-1, mede dankzij een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel.