Vijf redenen waarom Ajax gaat winnen van Liverpool

Na een daverende overwinning op Sc Heerenveen afgelopen zaterdag (5-0 winst), staat de ploeg van Alfred Schreuder voor een absolute kraker aankomende dinsdag. De ploeg uit Amsterdam speelt dan de uitwedstrijd tegen Liverpool in de Champions League. De Amsterdammers staan, na de 4-0 overwinning op Rangers FC van vorige week, bovenaan in Groep A. Dit zijn vijf redenen waarom Ajax gaat winnen van Liverpool.

Ajax in 'bloedvorm'

Ajax is de enige ploeg van Groep A die nog geen enkel punt heeft laten liggen in alle competities. In zeven wedstrijden wisten de Amsterdammers maar liefst 25 keer te scoren, terwijl ze er maar drie tegen kregen. Ook heeft de ploeg van Schreuder al vijf wedstrijden op rij de 0 gehouden waardoor keeper Remko Pasveer, samen met FC Twente-keeper Lars Unnerstall, de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie is. Ajax speelt de laatste weken met veel dynamiek en overtuiging, en spelers als Bergwijn, Álvarez, Timber en Kudus steken in bloedvorm.

Statistieken liegen niet

Ajax is goed op dreef dit seizoen, maar ook in de voorgaande Champions League-seizoenen deden de Amsterdammers het uitstekend. In alle Europese competities heeft Ajax in de laatste 25 uitwedstrijden maar twee keer verloren. Deze nederlagen waren tegen Getafe in het Europa League-seizoen van 2019-2020 en tegen huidig opponent Liverpool in de groepsfase van het Champions League-seizoen 2020-2021. Ook heeft Ajax de afgelopen zeven groepswedstrijden in de Champions League allemaal gewonnen, met natuurlijk als hoogtepunt de foutloze groepsfase van vorig seizoen. Verder blonken onder anderen Calvin Bassey en Jurriën Timber vorige week uit bij de Amsterdammers tegen Rangers FC. Niet alleen op verdedigend vlak, maar ook in de opbouw is het duo essentieel gebleken voor de ploeg van Schreuder. Timber en Bassey hebben namelijk tot nu toe de meeste succesvolle passes gegeven dit Champions League-seizoen. Timber wist 137 succesvolle passes te geven en Bassey had er zelfs 141. Bassey heeft daardoor de meeste succesvolle passes voor een debutant in de Champions League sinds het 2003-2004 seizoen.

Wederopstanding van Kudus

Veel spelers zijn op dit moment in vorm bij de ploeg van Schreuder, maar één voetballer springt er op dit moment uit. Mohammed Kudus is de ‘one to watch’ bij Ajax voor aankomende dinsdag. Kudus wist in de Eredivisie al meerdere keren indruk te maken nadat hij als invaller het veld mocht betreden. Tegen Rangers FC mocht hij voor het eerst dit seizoen in de basis starten. Deze ‘verrassing’ van Schreuder pakte uitstekend uit, en Kudus wist direct te overtuigen met een prachtig doelpunt na een goede individuele actie. Ook afgelopen zaterdag stond ‘Kuku’ in de basis tegen Sc Heerenveen. Mede door zijn twee doelpunten walste Ajax over de Friezen heen en daarom staan de Amsterdammers nu met het volste vertrouwen tegenover Liverpool. Als Kudus deze vorm weet vast te houden is hij een gevaar voor elke defensie, ook al heeft die defensie iemand genaamd Virgil van Dijk.

Bekijk hier de highlights van Ajax tegen Rangers FC

Liverpool in slechte doen

Liverpool draait nog niet goed dit seizoen. In de Premier League wist Liverpool ‘slechts’ twee keer te winnen uit zes gespeelde wedstrijden. De eerste Champions League-wedstrijd tegen Napoli is ook een wedstrijd die ‘The Reds’ zo snel mogelijk willen vergeten. Napoli speelde Liverpool namelijk zoek in eigen huis, en wist met maar liefst 4-1 te winnen van de ploeg van Klopp. Dit is de grootste nederlaag van een Premier League-team in de Champions League sinds 2003-2004, toen Arsenal met 3-0 verloor van Internazionale. Hiermee staat Liverpool al op acht tegendoelpunten dit seizoen en heeft de ploeg van Klopp er veertien gemaakt in zeven wedstrijden. Ajax zal graag revanche willen nemen voor het 2020-2021 seizoen, en ruikt nu natuurlijk ‘bloed’ bij Liverpool.

Volle ziekenboeg Liverpool

Bij Ajax is alleen Owen Wijndal nog niet fit genoeg om te spelen, maar bij Liverpool is het een heel ander verhaal. Liverpool mist op dit moment zeven spelers door blessures. Sterspelers als Andy Robertson, Ibrahima Konaté, Jordan Henderson en Curtis Jones zijn niet beschikbaar voor Jurgen Klopp tegen Ajax. Wel is middenvelder Thiago weer terug na een blessure. Thiago maakte tegen Napoli zijn eerste minuten voor Liverpool sinds de Premier League-wedstrijd tegen Fulham op 6 augustus. Dat Thiago er weer bij is voor Liverpool zal zeker een opluchting zijn voor Klopp, maar hij mist nog steeds veel belangrijke spelers op essentiële posities. De vraag is daarom ook of Liverpool zich staande weet te houden tegen een fitte, dynamische ploeg als Ajax die al wekenlang goed met elkaar speelt.