'Werk te verrichten' bij Oranje: "Er gaat zo veel fout, dat je je afvraagt hoe ze het veld in gaan"

Nederland won de openingswedstrijd tegen Senegal (0-2), maar wist qua veldspel niet imponeren. Oranje zakte door het ijs tegen Ecuador (1-1) en mocht genoegen nemen met een punt tegen de fellere Zuid-Amerikanen. Wim Kieft, analist en voormalig international van Nederland, ziet dat er 'werk te verrichten is' door Van Gaal: "Er gaat zoveel fout dat je je afvraagt hoe Oranje het veld in gaat. Met welke opdrachten en of dit past bij het gehanteerde systeem", aldus Kieft in zijn column in De Telegraaf.

Kieft zag weinig terug van het 'offensieve systeem waar Van Gaal over sprak' en stelt dat bij een 5-3-2-systeem de backs het aanvallende wapen zijn: "Alleen dan moeten ze wel naar voren komen. Misschien dat de afspraak is gemaakt met Denzel Dumfries dat hij zich een beetje moet inhouden? Je zag dat zowel Senegal als Ecuador een mannetje liet komen in de vrije ruimte achter Dumfries. Eerst kwam Matthijs de Ligt daardoor te zwemmen en in de tweede wedstrijd Jurrien Timber", stelt Kieft. "Dat kan niet de bedoeling zijn", voegt hij concluderend daar aan toe. Op het middenveld kijkt Kieft kritisch naar Frenkie de Jong, die volgens de oud-international de bepalende speler moet zijn bij Oranje: "Hij valt verschrikkelijk tegen. Hij bezit het vermogen om optisch goed te spelen door zich leuk vrij te draaien of een lekker passje te geven. Alleen zonder rendement tot dusver", aldus Kieft. De Jong gaf overigens de assist op de 0-1 van Cody Gakpo tegen Senegal.

Aanvallers vallen tegen in Oranje

Bergwijn kreeg beide wedstrijden in de groepsfase op het WK de voorkeur van de bondscoach, maar Kieft ziet een andere speler dan die in Oranje schitterde in aanloop naar het WK: "Bergwijn is geen schim meer van de avontuurlijke, brutale aanvaller van een jaar geleden en in het begin van het seizoen bij Ajax", aldus Kieft, die stelt dat Bergwijn meer mag laten zien met zijn houding. "Hij heeft zijn matige vorm bij Ajax een vervolg gegeven bij Oranje. Je ziet dat hij in Oranje alleen maar heeft gefunctioneerd in de schaduw van Memphis Depay. Is die afwezig, dan blijft er weinig van Bergwijn over", stelt Kieft, die zich geen zorgen maakt over Memphis. "Hij is altijd een alles-of-niets-speler geweest", aldus Kieft over de 'weinig gelukkige' optredens van Memphis in Oranje dit WK.