Trainerspaspoort Graham Arnold

Bij de Autralische nationale ploeg zien we een bondscoach met een verleden in Nederland: Graham Arnold. De oud-voetballer kende een spraakmakende carrière. Dit is het trainerpaspoort van de oud-speler van Roda JC en NAC.

trainers paspoort graham arnold, oud speler van roda jc en nac

Graham Arnold speelde in Nederland bij Roda JC en NAC

Voordat Arnold aan de slag ging als trainer, speelde hij zelfs nog een enkele periodes in Nederland. De voormalig voetballer begon zijn loopbaan bij Sydney United, waarna hij het avontuur opzoek in Limburg. Roda JC verwelkomde Arnold namelijk in 1990. De Australiër kwam 71 keer in actie voor Roda JC, waarin de spits 25 keer trefzeker was. Na twee seizoenen vertrok Arnold naar België waar hij tussen 1992 en 1995 uitkwam voor RC Luik en RSC Charleroi. Na een afwezigheid van vijf jaar keerde Arnold terug naar Nederland. Dit keer voor een avontuur bij NAC, waar hij in 64 wedstrijden goed was voor 36 doelpunten en vier assists. Twee jaar later liet de spits Europa achter zich en vertrok hij naar Japan. Dat was van korte duur, want een jaar later keerde Arnold terug in Australië. In 2002 hield Arnold het voor gezien als voetballer.

Assistent van Guus Hiddink

Nog toen hij voetballer was, was zijn loopbaan als trainer al begonnen. In 1989 stond Arnold twee wedstrijden aan het roer van zijn club Sydney Croatia. Negen jaar later deed hij de rol van speler/manager nog eens over bij Northem Spirit. Na deze klus in 1998, begon twee jaar later pas acht zijn trainerschap. Deze begon Arnold als assistent-bondscoach van Australië. Tussen 2000 en 2005 was hij dat van Frank Farina, waarna hij een jaartje naast Guus Hiddink stond. In 2006 werd Arnold voor anderhalf jaar aangesteld als interim-bondscoach van Australië. Daarna was hij tot eind 2009 weer assistent van de nationale ploeg.

Graham Arnold bij Australië opvolger van Bert van Marwijk

In 2010 begon Arnold aan zijn eerste klus als clubcoach. Dit deed hij drie jaar bij Central Coast, waarna hij slechts acht wedstrijden aan het roer van Vegalta Sendai stond. In mei 2014 stelde Sydney FC de 59-voudig international aan als coach. Hier was hij vier jaar werkzaam. In 2018 mocht hij de ontslagen bondscoach Bert van Marwijk opvolgen bij Australië.