Terug naar Toen: tweeluik tussen Benfica en Ajax in 2018

Ajax en Benfica treffen elkaar komende woensdag in de achtste finales van de Champions League. In het seizoen 2018/2019 stuitten deze ploegen op elkaar in de groepsfase van het miljardenbal. Voetbalflitsen blikt terug op de ontmoetingen van weleer.

De eerste confrontatie stond gepland op dinsdag 23 oktober 2018 en werd gespeeld in de Johan Cruijff Arena. Benfica begon sterk aan het duel in Amsterdam. Zo creëerden de Portugezen twee grote mogelijkheden via Rafa Silva en Haris Seferović. De openingstreffer bleef echter uit.

Ajax kreeg ook de nodige kansen, maar slaagde er niet in om Odisseas Vlachodimos te passeren. Kasper Dolberg leek vlak voor rust de 1-0 voor zijn rekening te nemen, maar Germán Conti haalde de bal nét voor de doellijn weg.

Mogelijkheid voor Kasper Dolberg (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Na rust gingen beide teams vrolijk verder met kansen creëren. Ajax kreeg een kwartier voor tijd de ultieme mogelijkheid om de ban te breken. Na een snelle uitbraak legde Hakim Ziyech de bal af op Donny van de Beek. De middenvelder haalde van dichtbij uit, maar zijn schot werd uiteindelijk gekeerd door Vlachodimos.

De wedstrijd stevende af op een doelpuntloos gelijkspel, tot minuut 92. Een schot van Mazraoui, dat van richting werd veranderd door Alejandro Grimaldo, viel binnen. Ajax zette door die 1-0 zege een reuzenstap richting overwintering in de Champions League.

Twee weken later stond de ontmoeting in Portugal op het programma. Benfica begon net als in Amsterdam ijzersterk aan de wedstrijd en zette Ajax al snel onder druk. Na iets minder dan een half uur ging het volledig mis voor de ploeg van Erik ten Hag.

Onana probeerde Jonas uit te kappen, maar deed dat te laconiek. De 25-jarige sluitpost moest de bal daarom noodgedwongen over de zijlijn schieten. Onana kwam bij de daaropvolgende inworp zijn doel uit, maar tastte helemaal mis. Jonas schoof de bal vervolgens in het lege doel: 1-0.

Gestuntel van André Onana (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Vijf minuten voor rust kreeg Ajax een dot van een kans. Een vrije trap van Lasse Schöne kwam via Vlachodimos terecht bij Van de Beek, die de bal voorlangs schoof.

Ajax kreeg in het tweede bedrijf steeds meer grip op de wedstrijd. Dat leidde tot de gelijkmaker na een uur spelen. Ziyech stuurde Tadić de diepte in met een sublieme crosspass. De Servische aanvaller omspeelde Vlachodimos en tikte de bal zachtjes binnen.

In de slotfase ontpopte Onana zich tot reddende engel. De goalie uit Kameroen had in de extra tijd twee fantastische reddingen in huis en maakte zodoende zijn fout in de eerste helft goed. Het duel in Lissabon bleef daardoor onbeslist: 1-1.

Cruciale redding van André Onana (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Ajax eindigde op de tweede plek in poule E, terwijl Benfica als nummer drie finishte. De Amsterdammers bereikten uiteindelijk de laatste vier van het miljardenbal, de Portugezen strandden in de kwartfinales van de Europa League.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Benfica - Ajax’

Gorter kon transfer maken afgelopen winter: "Ik kan wel één club noemen"

Tadić teleurgesteld na heenwedstrijd: "Als je voor Ajax speelt, ben je altijd boos als je niet wint"

Valentijn Driessen kritisch op Ajax na gelijkspel tegen Benfica: "Verzameling middelmatige spelers"

Ajax op Rapport; Foutje Pasveer helpt Portugezen aan gelijkmaker

Deel Ajax-fans legt schuld 2-2 uitslag neer bij Remko Pasveer, terecht?

VIDEO, GOAL: Benfica komt op gelijke hoogte (2-2)

Ajax-fans irriteren zich aan middenvelder: "Hij laat het opnieuw niet zien"

VIDEO, GOAL: Haller maakt eigen doelpunt goed en zet Ajax terug op voorsprong (1-2)

VIDEO, GOAL: Tadić opent de score voor Ajax (0-1)