Ola John over de CL-clash van Ajax: 'Benfica kan je niet onderschatten'

In de Champions League moet Ajax in de achtste finale af zien te rekenen met Benfica. In het verleden kwamen een handje vol Nederlanders in actie voor Benfica, onder wie Ola John. In gesprek met Voetbalflitsen blikte de aanvaller terug op zijn tijd bij Benfica en vooruit op de wedstrijd tegen Ajax.

Geschreven door Bob van der Laan op 17 november 2021.

In 2012 maakte John voor een bedrag van twaalf miljoen de overstap van FC Twente naar Benfica. De talentvolle aanvaller kende een hoopvolle start in Lissabon. “Mijn tijd bij Benfica begon heel goed, met veel speeltijd in mijn eerste drie seizoenen bij de club”, blikt John terug. In totaal schopte de aanvaller het tot 90 wedstrijden in het eerste van Benfica. Tussen 2014 en 2017 kreeg John te maken met veel huurperiodes, bij HSV, Reading, Wolves en Deportiva La Coruña. “Verhuren is voor een speler is nooit echt fijn en die verliepen in mijn geval niet goed af.”

Ola John bijna speler van Ajax

Het had weinig gespeeld of John keerde tijdelijk terug naar het voetbal in de Eredivisie. Zo stond de 1-voudig international nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax. “In 2013 was ik dicht bij een terugkeer naar Nederland, naar Ajax inderdaad. Als ik er nu aan terug denk had ik liever naar Ajax gegaan in plaats van Hamburger SV.. Dat zijn keuzes in het voetbal.”

Na zes jaar kwam er een einde aan het avontuur van John bij Benfica en vertrok hij naar Vitória Guimarães. In 2020 keerde John toch terug naar Nederland, om voor RKC te spelen. Lang bleef de aanvaller niet, want een jaar later vertrok John naar Al-Hazem. “En nu zit ik in Saudi Arabië. Het gaat aardig goed hier. Het leven is wel even wennen, maar het gaat goed.”

CL-clash tussen Ajax en Benfica

In de Champions League komt Ajax dus de oude club van John tegen. De aanvaller verwacht dat het een interessesante ontmoeting tussen de twee club. “Benfica is en blijft natuurlijk een grote club, en het gaat zeker een mooie pot worden, aangezien de trainer Jorge Jesus heel sterk tactisch is.” Het goede spel van Ajax in de groepsfase van het toernooi is ook John niet ontgaan. “Ajax zit in een hele goeie vorm dit seizoen en Benfica op dit moment in een iets mindere vorm. Maar Benfica kan je niet onderschatten en blijft het Champions League met maar twee wedstrijden.”

Net binnen