Opinie: Twee toppers op super-zondag met een gelijkspel als voorspelling

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er op de velden gebeurt.

De televisie plakt gegarandeerd het etiket super-zondag over ronde twintig. In het programma van komende zondag schuilen liefst twee toppers en dat nog wel gelijktijdig. Om half drie eerst Feyenoord – PSV. En als een extra toetje om kwart voor vijf AZ – Ajax. Om te smullen hopelijk, want het verloop van de Eredivisie telt tot nog toe erg weinig echte hoogtepunten. Saai voetbal over het algemeen, al valt dat voor een deel ook af te schuiven op de bemoeienis van het corona-virus.

Zoals bekend nam de KNVB bewust alle wedstrijden met de status van topper op in het gedeelte na de korte winterstop. In de hoop dat tegen die tijd weer publiek de tribunes zou mogen bevolken. Dat is helaas nog altijd niet toegestaan en aangezien het virus nog steeds in meerdere varianten rondspookt in onze polder, blijft het geduldig afwachten. Afwachten ook op het effect van het vaccineren, maar ook wellicht op dat van het nu wel akkoord bevonden probeersel met snel-testen van geleidelijk meer toeschouwers.

Berghuis

Hoe dan ook hebben alle vier clubs zondag het één en ander te bewijzen. Om te beginnen met Feyenoord, dat zichzelf bij Ajax met de nipte nederlaag tekort deed en zeker een gelijkspel verdiende, maar een week later in de eigen Kuip nota bene gul drie doelpunten aan AZ weggaf. Trainer Dick Advocaat draaide ook niet om de waarheid heen. Simpel de mindere van een betere tegenstander. Fascinerend was het commentaar van Steven Berghuis na op afloop het veld. Hij herinnerde zich weinig van de wedstrijd, moest zelfs gissen naar de ruststand. Het is hem vergeven. Hij erkende overigens eveneens de superioriteit van de ploeg uit Alkmaar.

PSV als volgende opponent torst ook de nodige vraagtekens mee naar de kraker in Rotterdam-Zuid. Wie kan trainer Roger Schmidt wel of niet opstellen? Mario Götze, Cody Gakpo en Noni Madueke zijn alle drie verre van fit en wellicht niet inzetbaar in de Kuip. De coach wisselt veel, teveel naar de mening van menig analist. Hijzelf verklaart dat met de verwijzing naar zijn poging om de schade in de selectie zoveel mogelijk te beperken. Het spel ondertussen komt grillig over, ook weer tegen RKC.

Vitesse

Om eerlijk te zijn gaat dat in feite op voor zowat de hele Eredivisie, met voorlopig en voorzichtig Vitesse als wellicht een schaarse uitzondering. Zelfs Ajax oogt niet altijd even stabiel, ondanks de dure aankoop van de Franse spits Sébastien Haller. Voor de beker trok de koploper onlangs naar Alkmaar, voor de confrontatie met ‘Angstgegner” AZ. Maar uitgerekend in die ontmoeting faalde de ploeg van trainer Pascal Jansen vooral in tactisch opzicht. De lef en de scherpte zoals tegen Feyenoord bleven onzichtbaar, onder meer ook bij Calvin Stengs en Myron Boadu. Als team toonde het teveel ontzag voor de Amsterdammers en acteerde te afwachtend op eigen helft.

AZ

De kans op revanche ofwel de herkansing doet zich zondag voor, maar dan in de Eredivisie, waarin AZ vorig seizoen twee keer Ajax overdonderde. Thuis met 1-0, in de Johan Cruijff Arena zelfs 0-2. De gedeelde eerste plaats in de vanwege corona afgebroken competitie leidde tot een felle discussie over wie nou recht had op directe deelneming aan de groepsfase van de Champions League, maar een herhaling van dat gekibbel is nu gelukkig uitgesloten.

Toto

Het zijn allemaal argumenten om uit te kijken naar het programma op super-zondag. Om een gokje te wagen tot slot tips, om uiteraard voor eigen risico in te vullen op het toto-formulier: Feyenoord – PSV en AZ – Ajax alle twee gelijk. Misschien wat flauw, maar het verleden heeft geleerd dat dit soort toppers in Nederland dikwijls onbeslist eindigen. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar wel gemengd met spanning voor de neutrale liefhebber.

LEX MULLER