KNVB-directeur haalt uit naar Overmars: "Past niet bij mijn normen en waarden"

In veel meeste landen wordt inmiddels weer gevoetbald. Niet in Nederland. Eind april zette de KNVB een streep door het seizoen, ook vanwege de druk van clubs. Daar reageert KNVB-directeur Eric Gudde nu op in Voetbal International.

Trump

Ajax-directeur Marc Overmars vergeleek de UEFA en de KNVB destijds onder meer met de Amerikaanse president Donald Trump door te stellen dat de economie belangrijker werd gevonden dan het coronavirus. Gudde: “Hoe sommigen zich hebben geuit, past niet bij mijn normen en waarden. Ik begrijp niet waarom dat op die wijze moest. In andere landen heb je niet gezien dat een algemeen directeur van een club de bond zo aanvalt, laat staan een technisch directeur. In sommige gevallen gingen de reacties alle perken te buiten."

Lobby

"Toen ik in maart en april vertelde dat we het verloop van de pandemie even wilden aanzien alvorens onomkeerbare besluiten te nemen, kreeg ik bakken kritiek over me heen. Hoe kon ik nou nog aan voetballen denken? Er vielen doden!”

“Ik zit in Den Haag te bepleiten dat we de Eredivisie willen afronden in lege stadions en dat clubs weer zo snel mogelijk aan de slag moeten, tegelijkertijd roepen de clubs in de media dat ze vanwege de gezondheidscrisis willen stoppen en duidelijkheid eisen. Dan is zo’n lobby in Den Haag natuurlijk vrij kansloos. Net zoals het ook niet hielp dat burgemeesters en politiechefs hun twijfels uitspraken over wedstrijden zonder publiek in juni en juli.”