Jong Ajax vs. Jong PSV; Wordt Heitinga of Van Nistelrooy de nieuwe topcoach?

In de Keuken Kampioen Divisie nemen Jong Ajax en Jong PSV het in speelronde 24 tegen elkaar op. John Heitinga en Ruud van Nistelrooy staan dan lijnrecht tegenover elkaar. De gerespecteerde oud-Oranje-internationals staan beide aan het begin van hun trainersloopbaan. Wordt Heitinga of toch Van Nistelrooy de nieuwe topcoach?

Carrière van Heitinga en Van Nistelrooy als spelers/trainers

Heitinga begon zijn carrière als voetballer in de jeugd van Ajax. De verdediger maakte zijn profdebuut in augustus 2001 tijdens De Klassieker (2-1). In de jaren daarop volgend groeide Heitinga uit tot steunpilaar van Ajax. In 2004 maakte de verdediger zijn eerste opwachting in Oranje. Heitinga zal vervolgens 87 keer in actie komen voor het Nederlands Elftal. Na 214 wedstrijden in het eerste van Ajax te hebben gespeeld, vertrekt Hetinga in 2008 naar Atlético Madrid. Verder zal de verdediger nog de shirts van Everton, Fulham en Hertha BSC dragen. In 2015 keerde Heitinga terug bij Ajax, maar kwam slechts drie keer in actie. Om ritme op te doen mocht Heitinga mee doen met Jong Ajax. In februari 2016 zette Heitinga een punt achter zijn carrière als voetballer, om zich te gaan focussen op het trainersschap. Heitinga werd assistent van Jong Ajax en hoofdtrainer van de Onder 19 en later de Onder 18. In 2021 werd Heitinga aangewezen als hoofdtrainer van Jong Ajax. 

Van Nistelrooy begon als speler in de jeugd van FC Den Bosch. De spits maakte zijn profdebuut als 17-jarige in mei 1994 tegen ADO Den Haag. Hier liet het scoren nog even op zich wachten, mede doordat Van Nistelrooy toen als centrale middenvelder uit de voeten moest. Na vier seizoenen in de hoofdmacht nam SC Heerenveen de spits in 1997 over. In Heerenveen zal Van Nistelrooy slecht één seizoen te bewonderen zijn. Na 37 wedstrijden nam PSV de aanvaller een jaar later over voor 12 miljoen gulden. In Eindhoven ontpopte Van Nistelrooy zich tot ware doelpuntenmachine: 77 doelpunten in 90 wedstrijden. Manchester United zag in Van Nistelrooy een waardige versterking en nam de spits in 3002 over van PSV. Van Nistelrooy speelde 219 wedstrijden voor United en wist daarin 150 keer te scoren. Na drieënhalf jaar vertrok Van Nistelrooy uit Engeland en hing hij spelen voor Real Madrid, Hamburger SV en FC Málaga. Van Nistelrooy speelde 70 interlands voor Oranje, waarin hij 35 keer wist te scoren. In mei 2012 stopte Van Nistelrooy met voetballen. Twee jaar later was de legendarische spits tweede assistent van Louis van Gaal op het WK 2014 in Brazilië. In 2016 keerde Van Nistelrooy terug bij PSV als spitsentrainer en later hoofdtrainer van de Onder 19 en Onder 18. Sinds 2021 is Van Nistelrooy de oefenmeester van Jong PSV.

Van Nistelrooy aan het roer bij PSV?

Vlak nadat Roger Schmidt in februari 2022 bekendmaakte na het seizoen te vertrekken als trainer van PSV ging de naam van Van Nistelrooy gelijk in de rondte. PSV zou zelfs al met de trainer hebben gesproken over een opstap naar het eerste. Van Nistelrooy zou daar wel oren naar hebben. Aan het roer bij Jong PSV kende Van Nistelrooy een daverende start. Na 24 wedstrijd had zijn ploeg al 35 punten verzameld. 

Heitinga als opvolger van Erik ten Hag?

Het heeft er binnen Ajax alle schijn van dat Erik ten Hag in de zomer van 2022 vertrekt uit Amsterdam. Of ze bij Ajax al een lijstje met eventuele opvolgers hebben liggen, is nog onduidelijk. Moeten de Amsterdammers een nieuweling in huis halen of gewoon binnen de club kijken? Bij Jong Ajax doet Heitinga het namelijk naar behoren. Zo heeft de jeugdige ploeg van Heitinga na 24 wedstrijden al 46 punten in de tas zitten. 

Feyenoord-doelman vertrekt