Vijf dingen die je moet weten over Nederland - Polen

Hoewel niet iedere voetbalfan warm wordt van een interlandperiode, is de komende er één om in de gaten te houden. Niet alleen is dit voor de spelers die Louis van Gaal geselecteerd heeft het laatste samenzijn voordat de definitieve WK-selectie bekendgemaakt wordt, maar ook staan de laatste twee wedstrijden in de Nations League-poule op het programma. Oranje trapt de interlandperiode af in en tegen Polen. In dit artikel vijf dingen die je moet weten over dat duel!

1. (Oude) bekenden

De Poolse selectie loopt niet over van bekenden, maar een link met de Eredivisie kan er bij een drietal aan spelers wel gelegd worden. In het geval van Sebastian Szymanski lukt dat al snel. De aanvallende middenvelder die al vijftien keer in actie kwam voor het Poolse elftal, speelt momenteel voor Feyenoord. Het zou goed kunnen dat hij tegen Oranje samen op het middenveld komt te staan met Mateusz Klich. De speler van Leeds United kwam in het verleden uit voor PEC Zwolle, FC Twente en FC Utrecht en speelde op zijn beurt veertig interlands. Echter kan ook Klich niet tippen aan het aantal interlands van Arek Milik. De oud-Ajacied staat momenteel onder contract bij Juventus en speelde al 62 keer in de nationale ploeg. Hij maakte als international zestien doelpunten.

2. De Poolse bondscoach

Sinds begin dit jaar staat er een nieuwe bondscoach voor de groep in Polen. Het duurde even voordat de bond een opvolger van Paulo Sousa wist te vinden, maar in februari werd Czesław Michniewicz aangesteld. Michniewicz is werd geboren in de Sovjet-Unie, maar heeft de Poolse nationaliteit. Als profkeeper wist de bondscoach furore te maken in zijn eigen land. Als coach blijft hij voorlopig ook binnen de eigen landsgrenzen. Zijn meest spraakmakende dienstverbanden waren die bij Jong Polen en Legia Warschau. Echt een zwaargewicht is Michniewicz dus niet. In zijn laatste volledige seizoen als clubcoach wist hij met Legia echter wel landskampioen te worden.

3. Nieuwelingen in Oranje

De wedstrijd tegen Polen zou voor drie nieuwelingen in Oranje hun debuut kunnen betekenen. Van Gaal heeft deze interlandperiode namelijk voor gekozen om Kenneth Taylor, Remko Pasveer en Andries Noppert op te roepen. Of een van de twee doelmannen tegen Polen al kan rekenen op minuten, valt lastig te zeggen. Met Jasper Cillessen en Mark Flekken heeft de bondscoach nog twee andere keepers in zijn selectie.

4. WK-vreugde bij Polen

In Polen is de Nations League verder naar de achtergrond verdreven. Het gaat rondom de nationale ploeg namelijk vooral over het WK in Qatar, waarvoor Michniewicz en zijn mannen zich wisten te plaatsen. Lang was dit absoluut geen zekerheidje. Ondanks dat Polen twintig punten wisten te behalen in de kwalificatiepoule, was het land veroordeeld tot de play-offs. In de finale troffen de Polen in de vorm van Zweden een sterke tegenstander. Dat er vervolgens toch met 2-0 gewonnen werd, maakte de vreugde alleen maar groter. De bijna veertig miljoen inwoners van het land maken zich dus op voor een WK. Dat het nationale elftal derde staat in een Nations League-poule met Nederland, België en Wales, maakt dus even niet zoveel uit.

5. Het vorige treffen

Waarom vooruitblikken als de twee landen drie maanden geleden ook al tegenover elkaar stonden? Op 11 juni was De Kuip het decor van Nederland - Polen. Het werd alles behalve een makkelijke wedstrijd voor de formatie van Van Gaal. Al binnen twintig minuten kwam Oranje op achterstand door een goal van de pure Pool Matty Cash. Vlak na rust wisten de Polen de voorsprong ook nog eens te verdubbelen. De reactie op de 0-2 was vanuit Hollands oogpunt fantastisch. Binnen vijf minuten wisten Davy Klaassen en Denzel Dumfries de schade volledig te repareren. Doorstoten naar de 3-2 leek pas in de slotfase te lukken, maar omdat Memphis Depay niet raak schoot vanaf de stip leed Oranje het eerste puntenverlies in deze Nations League-campagne.