Dit zijn de grootste verrassingen op de afgelopen WK-edities

Het WK zit altijd vol verrassingen. Dat bleek dinsdagmiddag ook weer toen Saoedi-Arabië verrassend titelfavoriet Argentinië met 1-2 versloeg. De afgelopen WK edities stonden ook bol van de verrassingen, waar regerend kampioenen naar huis werden gestuurd en 'kleine' voetballanden wisten te winnen.

• Slowakije - Italië (WK 2010) | 3-2

WK 2022: Argentinië - Saoedi Arabië (1-2)

Argentinië werd voorafgaand aan het WK 2022 gezien als de absolute favoriet voor de Wereldtitel. De Argentijnen traden met een indrukwekkende ongeslagen reeks aan dit WK, maar aan deze reeks kwam verrassend en abrupt een einde. Saoedi Arabië was in de eerste groepswedstrijd met 1-2 te sterk voor de Argentijnen. De beulen waren doelpuntenmakers Al-Shehri en Al-Dawsari, die in de tweede helft een achterstand ombogen naar een voorsprong.

WK 2022: Duitsland - Japan (1-2)

Naast Argentinië behoorde ook Duitsland tot een van de favorieten om het WK van 2022 te winnen. In de openingswedstrijd gingen ook de Duitsers echter compleet de mist in. De ploeg van Hansi Flick kwam nog wel op voorsprong, maar gaf de wedstrijd in de tweede helft compleet uit handen. Invallers Ritsu Doan en Takuma Asano waren goud waar voor Japan en bepaalden de eindstand op 1-2.

WK 2018: Zuid-Korea - Duitsland (2-0)

Duitsland begon het WK 2018 in Rusland als titelverdediger en werd gezien als een van de titelfavorieten. De campagne van de Duitsers begon stroef met een nipte nederlaag tegen Mexico, maar deze werd weggepoetst door een zege tegen Zweden. Het laatste duel tegen Zuid-Korea zou allesbeslissend zijn voor de Duitsers. Tot ieders verbazing wonnen de Zuid-Koreanen door twee doelpunten in blessuretijd en zo ging Duitsland als regerend kampioen voortijdig naar huis.

WK 2014: Spanje - Chili (2-0)

Spanje begon het WK als regerend Europees -en Wereldkampioen dramatisch tegen Oranje (1-5, verlies). Deze monsterscore was het voorteken voor een dramatisch aftocht op het Wereldkampioenschap. Na het verlies tegen Nederland verloren de Spanjaarden ook verrassend van Chili met 2-0 door doelpunten van Vargas en Aranguiz. De Spanjaarden wisten de eer nog te redden in de laatste groepswedstrijd tegen Australië, maar deze overwinning kwam te laat. Spanje verliet als regerend kampioen het WK in de groepsfase.

WK 2014: Italië - Costa Rica (0-2)

Een andere verrassing dat WK was Costa Rica, die het schopte tot een kwartfinale. In deze kwartfinale werd het uitgeschakeld door Oranje na strafschoppen en in de groepsfase liet het land al zien wat ze konden. Ze openden het WK 2014 met een overwinning op Uruguay (halve finalist op het WK 2010) en won vervolgens ook verrassend van de Wereldkampioen uit 2006, Italië met 0-1. Bryan Ruiz, oud-speler van onder meer FC Twente, scoorde de enige goal die wedstrijd en in een poule met Uruguay, Italië en Engeland werd Costa Rica uiteindelijk groepswinnaar.

WK 2010: Frankrijk - Zuid-Afrika (1-2)

Het WK 2010 in Zuid-Afrika verliep desastreus voor Frankrijk. Het rommelde binnen de nationale ploeg, dat vier jaar eerder nog de finale haalde en de Fransen begonnen het Wk met een gelijkspel tegen Uruguay en een verliespartij tegen Mexico. Frankrijk had nog kans om door te gaan, maar dan moest er gewonnen worden van gastland Zuid-Afrika. Hier slaagden de Fransen niet in. Het gastland won met 1-2 door twee goals in de eerste helft. In de tweede deed Frankrijk nog wat terug, maar het was niet genoeg. Frankrijk ging als nummer vier in Groep A naar huis.

WK 2010: Slowakije - Italië (3-2)

Net als de Fransen kende Italië een moeizaam WK in een op het oog gemakkelijke poule. De Italianen begonnen als regerend kampioen het WK met een gelijkspel tegen Paraguay en vervolgens werd de tweede groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland ook gelijkgespeeld. Het laatste groepsduel tegen Slowakije mocht niet verloren worden, maar dit gebeurde wel. Slowakije kwam op een 2-0 voorsprong door Vittek. Italië deed in de slotfase wat terug, maar verloor uiteindelijk met 3-2 en ging als nummer vier van Groep F naar huis.