Euro 2020: deze EK-wedstrijden worden op zondag 27 juni gespeeld

De groepsfase van het EK 2020 zit erop. Dat betekent dat het toernooi verder gaat met de achtste finales. Om te beginnen zijn daar de EK-wedstrijden van zondag 27 juni. Wij zetten alles op een rijtje wat jij over de spelende landen moet weten!

NEDERLAND - Tsjechië (achtste finales)

De eerste achtste finale van de dag gaat tussen Nederland en Tsjechië. Nederland werd met negen punten eerste in groep C, waarin het acht doelpunten scoorde en slechts twee keer incasseerde. Aan de kant van Nederland zijn Georginio Wijnaldum (3 goals) en Denzel Dumfries (2 goals) de grote uitblinkers.

Tegenstander Tsjechië is al een van de beste nummers drie door naar de achtste finales. Het eindigde in groep F met vier punten achter groepswinnaar Engeland en Kroatië, dat ook vier punten had. Tsjechië won de eerste wedstrijd met 0-4 van Schotland, maar speelde daarna gelijk tegen Kroatië en verloor de laatste wedstrijd van Engeland. Nederland en Tsjechië kwamen elkaar voor het laatst tegen tijdens de EK-kwalificatie van 2015. Tsjechië wist beide wedstrijden, 2-1 en 2-3, van Nederland te winnen. Zondag 27 juni trappen de twee om 18:00 uur af op het EK 2020.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over Tsjechië, de EK-tegenstander van Oranje in de achtste finale

België - Portugal (achtste finales)

De absolute kraker van de achtste finales is tussen België en Portugal. In groep B kroonde België zich met negen punten tot groepswinnaar. Het won met 3-0 van Rusland, 1-2 van Denemarken en 0-2 van Finland. Met drie doelpunten is Romelu Lukaku een van de topschutters van dit EK.

De andere topschutter van het EK staat aan de kant van Portugal. Met vijf doelpunten kroonde Cristiano Ronaldo zich tot topscorer van de groepsfase. Desondanks plaatste Portugal zich als beste nummer drie voor de achtste finale. Het behaalde door een gelijkspel tegen Frankrijk (2-2) en een overwinning op Hongarije (0-3) de derde plek in groep F. De laatste keer dat België en Portugal tegen elkaar speelde was in 2018. Toe eindigde het in een 0-0 gelijkspel. Zondag 27 juni trappen de twee om 21:00 uur af op het EK 2020.

Het volledige programma van de achtste finales op het EK 2020