Nederlandse spelersvakbond noemt situatie rond Frenkie de Jong 'chantage'

De Nederlandse Vereniging van Contractspelers is niet te spreken over de manier hoe men bij FC Barcelona met Frenkie de Jong omgaat. Bij Barça willen ze het salaris van De Jong verminderen of hem verkopen. De spelersvakbond noemt het 'waanzinnig'.

Evgeniy Levchenko, voorzitter van VVCS, ziet de manier waarop De Jong wordt gedwongen om te vertrekken uit Camp Nou als chantage. Onlangs gaf Gary Neville nog advies aan De Jong om dringend juridische stappen te ondernemen tegen zijn werkgever. Levchenko vindt dat ook de internationale spelersvakbond FIFPro zich uit moet spreken over de situatie rond De Jong. Een vakbond moet immers alle spelers beschermen, aldus de oud-voetballer. "Nu wordt een speler door een club in het nauw gedreven en weggejaagd. Dan is het aan een internationale vakbond om op te staan."

Levchenko weet zelf ook dat de FIFPro niks anders kan doen dan een statement te nemen. Als Barça het salaris van De Jong blijft betalen, dan doet de club contractwijs namelijk niks fout. Zelf wil De Jong niet vertrekken bij FC Barcelona, dat de middenvelder juist wél graag verkoopt. Manchester United zou de middenvelder graag willen verwelkomen. Vertrekt De Jong niet, dan ligt salarisverlaging om de loer. Als De Jong voor geen van beide opties gaat, dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid minder gaan spelen. "FC Barcelona zal zich dan beroepen op sportieve gronden, maar voor de carrière van een jonge speler is het funest. Dat maakt het een soort afpersing."