Zo verliep de carrière van Lasse Schöne tot nu toe

NEC kondigde deze week aan dat Lasse Schöne terugkeert bij de club uit Nijmegen. Het lijkt het slotstuk te gaan worden van een mooie carrière van de Deen. Wij zetten het verloop van zijn loopbaan op een rij.

Jeugd

Lasse Schöne is op 27 mei 1986 geboren in het Deense plaatsje Glostrup. In de jeugd speelde hij bij Himmelev, Taastrup en Lingby. Toen de middenvelder 16 jaar oud was haalde sc Heerenveen hem op in Denemarken en ging hij in de jeugd spelen van de Friese club. In het eerste elftal wist Schöne nooit door te breken.

2006 - 2008: De Graafschap

In de zomer van 2006 werd Schöne overgenomen door De Graafschap, toen spelend in de Eerste Divisie. Bij de club uit Doetinchem werd de middenvelder snel een vaste waarde. In zijn eerste seizoen werd hij gelijk kampioen, waarna promotie naar de Eredivisie volgde. De Graafschap wist zich een seizoen later via de nacompetitie te handhaven in de Eredivisie, waarna Schöne koos voor een stapje hogerop.

2008 - 2012: NEC

In de zomer van 2008 werd Schöne overgenomen door NEC. In zijn eerste seizoen speelde hij Europees voetbal met de ploeg uit Nijmegen. In zijn tweede seizoen liep de middenvelder een zware blessure op, waardoor hij slechts vijf wedstrijden speelde. De laatste twee seizoenen bij NEC werd Schöne een dragende speler, waardoor hij een transfer naar Ajax verdiende.

2012 - 2019: Ajax

Na twee sterke seizoenen bij NEC wist Schöne dit voort te zetten in zijn jaren bij Ajax. In Amsterdam groeide hij uit tot een publiekslieveling. Regelmatig moest de Deen zich terug knokken in de basis, maar hij deed dit altijd. Schöne is op dit moment de buitenlandse speler met de meeste wedstrijden in Ajax 1. In Amsterdam werd hij drie keer landskampioen, won hij twee keer de KNVB Beker en één keer de Johan Cruijff Schaal. Ook maakte hij het successeizoen in de Champions League (2018/19) van dichtbij mee en speelde hij de Europa League-finale in 2017. Na zijn vertrek uit Amsterdam in 2019 werd de prijs van 'Ajax-doelpunt van de maand' vernoemd naar Schöne, omdat hij de prijs vaak wist te winnen.

Lasse Schöne met de KNVB Beker in 2019 (Tekst gaat verder onder de foto)
Zo verliep de carriere van Lasse Schöne tot nu toe

2019 - 2021: Genoa 

In 2019 koos Schöne voor een avontuur buiten Nederland. Het Italiaanse Genoa wilde hem maar wat graag overnemen. Ook in Italië werd de middenvelder in zijn eerste seizoen een dragende speler. In het tweede seizoen was daar echter niets meer van over. Zijn nieuwe trainer zag het niet meer in hem zitten, waardoor hij geen minuten meer maakte in het eerste elftal. Schöne heeft uiteindelijk zijn contract laten ontbinden.

2021: SC Heerenveen

In februari 2021 keerde Schöne terug bij sc Heerenveen. In Friesland kwam hij in de laatste fase van het seizoen tot 14 duels. Tot een langer verblijf in Friesland kwam het niet. 

2021 - heden: NEC

In aanloop naar het seizoen 2021/22 is bekend geworden dat Schöne dus terugkeert bij NEC. Met de ploeg uit Nijmegen gaat hij volgend seizoen de Eredivisie in. Mogelijk wordt dit de laatste club voor de 35-jarige middenvelder.

Interlands

Schöne speelde 50 interlands voor Denemarken. In 2009 maakte hij al zijn debuut voor zijn land, waarmee hij het EK van 2012 en het WK van 2018 speelde. Schöne hoopte op een oproep voor het EK van 2020, maar kreeg deze niet. 

loopbaan clubs van Lasse Schöne heerenveen graafschap nec ajax genoa

Ook interessant