Ten Hag is eerlijk: "Ik moet toegeven dat het mij verdriet heeft gedaan"

Het in opspraak raken van Quincy Promes en André Onana heeft Ajax-trainer Erik ten Hag verdriet gedaan. In een openhartig interview met NRC vertelt de oefenmeester wat de situaties met hem gedaan hebben. Hij voelt zich niet verantwoordelijk.

Promes kwam in opspraak wegens betrokkenheid bij een steekpartij. Hij wordt ook vervolgd voor poging tot doodslag. Daarnaast kwam doelman Onana in het nieuws wegens het gebruiken van doping. "Wat er met hen is gebeurd, lag buiten mijn macht", reageert Ten Hag. "Je hebt met mensen te maken, niet met robots. Mensen maken fouten en hebben onvolkomenheden. Je probeert dingen voor te zijn als coach, maar dat lukt niet altijd".

De gevolgen voor Ajax zijn aanzienlijk, erkent de Ajax-trainer. "Zijn vervolging doet het imago van het team geen goed, de schuldvraag even daargelaten. En het team moet ik beschermen. Hetzelfde geldt voor Onana, al is zijn fout van een totaal andere orde. Ik hoop dat beide spelers hebben geleerd van hun fouten en die lessen meenemen in hun verdere carrière en leven".

De trainer van de Amsterdammers wil én kan zichzelf niets kwalijk nemen in beide zaken. Wel heeft hij geleerd 'hoe belangrijk transparantie is'. "Ik vind dat we beide kwesties goed hebben aangepakt. Maar ik moet toegeven dat het mij verdriet heeft gedaan. André en Quincy moeten de consequenties aanvaarden, maar ik had beiden een grotere bijdrage aan Ajax gegund".