WK-directeur Qatar: 'Homoseksualiteit niet toegestaan, uitzondering tijdens WK'

Over iets minder dan een jaar barst het WK-feest in Qatar los. Al sinds de toewijzing van het WK is er al hevige kritiek op Qatar, met het schenden van de mensenrechten rondom de bouw van stadions als absoluut dieptepunt. In Qatar is homoseksualiteit strafbaar, maar tijdens het WK 2022 zullen LGTB-fans 'gewoon' welkom zijn.

Dat verzekerde Nasser Al Khater, directeur van de WK-organisatie in Qatar, in een interview met het Amerikaanse CNN. Het medium vroeg in een interview met Al Khater of voetballers als Josh Cavallo, die eerder dit jaar uit de kast kwam, welkom zijn in Qatar. De Australiër gaf eerder deze maand aan bang te zijn om in de golfstaat te spelen. In Qatar kan homoseksualiteit namelijk bestraft worden met een jarenlange gevangenisstraf.

Voetballer bang om naar WK te gaan

Dat Cavallo niet welkom is, is volgens Al Khater niet aan de orde. "Integendeel, we verwelkomen hem hier in Qatar", meent de directeur. "We verwelkomen hem al voor het WK om te komen kijken. Niemand voelt zich hier bedreigd, niemand voelt zich onveilig. Ik denk dat hij helaas deze perceptie krijgt, omdat hij veel van deze beschuldigingen heeft gelezen die een negatief licht werpen. Qatar is net als elke andere samenleving in deze wereld. Iedereen is welkom.”

WK 2022 toegangbaar voor homoseksuelen

Tijdens het WK in 2022 zijn homoseksuelen volgens Al Kahter welkom als ‘voetbalsupporters’. “Ze komen naar Qatar als fans van een voetbaltoernooi. Ze kunnen doen wat elk ander mens zou doen.” Het idee dat mensen zich niet veilig voelen in Qatar, klopt volgens Al-Kahter niet. “Ik heb dit al eerder gezegd en ik zeg dit nog een keer: iedereen is hier welkom en iedereen zal zich hier veilig voelen. Qatar is een tolerant en gastvrij land."

Het WK 2022 in Qatar vindt tussen 21 november en 18 december 2022 plaats.