Coëfficiënten-polonaise tot stilstand gekomen? Alle feiten op een rij

Voetbalminnend Nederland liep hem de afgelopen periode vrijwel constant: de coëfficiënten-polonaise. Onder leiding van Michel Abbink kon deze bijna wekelijks worden ingezet. Eerst door de waanzinnige Champions League-prestaties van Ajax en later door het Conference League-wonder van Feyenoord. Op dit moment lijkt de polonaise echter enigszins tot stilstand te zijn gekomen. Hoe groot zijn de zorgen?

De goal van Pierre-Emile Højbjerg drong dinsdagavond door tot diep in de harten van de coëfficiënten-fanaten. Hij zorgde er tijdens de ontknoping van Olympique Marseille - Tottenham Hotspur voor dat de Franse thuisploeg Europese overwintering kon vergeten en Sporting Club de Portugal zich toch mocht gaan opmaken voor een verlenging van het Europese avontuur.

Daarmee een gevaarlijke coëfficiënten-concurrent van nummer zes Nederland (nummer zeven Portugal) nog een extra club in de eindfase van een Europees toernooi zitten, namelijk de Europa League. Benfica en Porto hebben zich weten te verzekeren van een plekje in de knock-out fase van de Champions League. Ook Braga overwintert, weliswaar is nog onduidelijk of dit op het tweede of derde Europese niveau gaat gebeuren.

Portugese overmacht in de Champions League

Tegenover de twee Portugese clubs die hun opwachting maken in de laatste fase van de Champions League, zet Nederland geen enkele formatie. Ajax en PSV zetten hun Europese avontuur door in de Europa League. In het geval van Feyenoord is dat ook een mogelijkheid, echter kunnen de Rotterdammers ook nog veroordeeld wordt tot de Conference League of zelfs algehele uitschakeling. AZ overwintert sowieso in de Conference League.

Aangezien het voor wat betreft de coëfficiënten geen verschil maakt of een club een overwinning boekt in de Champions League, de Europa League of de Conference League, lijken de verschillen op het eerste oog niet zo ernstig. Wellicht zouden de Nederlandse clubs op deze manier zelfs wel gebruik kunnen maken van het feit dat ze op een lager niveau gaan acteren. Echter ligt het pijnpunt op de punten die toegekend worden voor het bereiken van de knock-out fase. 

Overwinteringspunten

Per Champions League-overwinteraar krijgt een land namelijk vijf punten. In de Europa League levert een groepswinnaar vier punten op en de nummer twee slechts twee punten. In de Champions League maakt het in dit geval geen verschil of een ploeg eerste of tweede eindigt. Op Conference League-niveau is dat wel zo. De groepswinnaar levert twee punten op, de nummer twee één punt.

Zodoende kan gesteld worden dat Nederland de poulefase met grote cijfers heeft verloren van Portugal. Echter biedt de knock-out fase hoop, zeker als ook Feyenoord zich daarvoor weet te kwalificeren. En als de polonaise dan weer eenmaal ingezet is, dan kan het vizier chauvinistisch alweer op de nummer vijf: Frankrijk.