Persconferentie: Louis van Gaal en Memphis maken ruzie met de media

Tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd met Argentinië had Louis van Gaal een aantal pittige ervaringen met de Nederlandse pers. Ook Memphis Depay zocht de confrontatie.

Louis van Gaal op zoek naar Valentijn Driessen tijdens persconferentie

De ruzies tussen Louis van Gaal en Valentijn Driessen zijn een evenement op zichzelf aan het worden. Ook vandaag was het weer raak. Zo begon Van Gaal in een inleidend praatje direct scherp: "ik zie vooruitgang ondanks de columns van Valentijn". Vervolgens stelde Valentijn Driessen de vraag of Van Gaal het ook mogelijk achtte met negen verdedigers te spelen. Van Gaal moest zich fysiek inhouden en antwoordde: "De vraag over 9 verdedigers beantwoord ik niet, dat is zeer negatief". "Je mag jouw antwoord zelf bedenken, net zoals wanneer je zegt dat je mijn telefoon hebt gevonden op het toilet." Hiermee doelt hij op de anekdote van Driessen, waarin hij vertelt dat hij op 7 december de telefoon van Van Gaal vond in een toilet en daar twee gemiste oproepen van Manchester United zag. Driessen reageerde niet, maar Van Gaal beweerde duidelijk dat hij het verhaal verzonnen had.

Ook Memphis in de clinch met Valentijn Driessen

Aan Memphis Depay vroeg Driessen of hij Van Gaal ziet als de favoriete oom of de oom waar je je op feestjes voor schaamt. Memphis weigerde te reageren. Ook vroeg Driessen naar de opmerking dat Memphis gezegd zou hebben dat hij liever met Bergwijn dan met Cody Gakpo zou spelen. Hij zegt dat zijn woorden verkeerd zijn uitgelegd. Het maakt hem niet uit met wie hij speelt, als hij maar goed presteert. Daarom zou het best kunnen dat Memphis Depay en Cody Gakpo Nederland vrijdag op sleeptouw nemen.

Ook de andere Nederlandse pers kreeg kritiek

Een andere coach ging verder in op de penalty-trainingen van Van Gaal. Hij vroeg Depay of hij, als hij een penalty moest nemen, eerder op gevoel of op de getrainde wijze zou schieten. Van Gaal nam het woord en noemde de vraag onzinnig. Hij legde uit dat men niemand dwingt, maar dat men probeert in de loterij van penalties een plusje te krijgen. Ook kwam Van Gaal terug op de opmerking dat hij Brazilië 'een counterploegje' zou hebben genoemd. Ook hier voelt hij zich verkeerd geciteerd. Hij bedoelt dat hij vindt dat Brazilië eigenlijk hetzelfde speelt als Nederland, maar dat het sprankelender lijkt doordat Brazilië technisch goede voetballers heeft. Over Brazilië is de Nederlandse pers positief terwijl men over Nederland negatief blijft en dat stoort Van Gaal. Tot slot kreeg Martijn Krabbendam het te verduren. Op zijn vraag over het compact verdedigende systeem ontstak Van Gaal in een monoloog: "Ik krijg iedere keer dezelfde vraag van je". Ik doe mijn best om te antwoorden, maar "Als jij dat niet ziet of begrijpt is dat moeilijk". "Compact verdedigen is makkelijker dan aanvallen". Wij willen zo gevarieerd mogelijk druk zetten. Als jij dat ook zou zien wordt het makkelijker.

De hele persconferentie kun je hier terugkijken: