Bosz: "Zo ontstond er een sfeer die vreselijk veel energie kostte"

In een interview met HELDEN magazine blikt Peter Bosz terug op zijn tijd bij Ajax. De huidige hoofdtrainer van Olimpique Lyon vertrok in de zomer van 2017 naar het buitenland na een conflict met de trainersstaff van de Amsterdammers. "Je gaat daar niet weg omdat je het sportief niet meer ziet zitten", legt Bosz uit. Ook gaat de trainer in op de situatie van Erik ten Hag.

"Moeten we die oude koeien uit de sloot halen? Natuurlijk vind ik het erg." Bosz heeft tijdens het interview geen zin om terug te blikken op de verloren Europa League-finale van 2017. Wel gaat hij in op zijn vertrek bij de club. "Het is dat jij erover begint want ik zie Ajax als een afgesloten hoofdstuk." De oud-trainer van clubs als Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen vertelt over zijn conflict met de staff. "Het is geen geheim dat mijn vertrek te maken had met de samenwerking binnen de staff." Zijn staff bij Ajax bestond onder meer uit Hendrie Krüzen als assistent, Dennis Bergkamp, Hennie Spijkerman, keeperstrainer Carlo l'Ami en conditietrainer Björn Rekelhof. 

Het conflict begon met een gesprek tussen Bosz en Edwin van der Sar, de algemeen directeur van Ajax. De oud-keeper was niet tevreden met het eindresultaat van het seizoen waarin Feyenoord landskampioen werd en de Europa League-beker uit de vingers van de Amsterdammers glipte. Bosz maakte een voorstel: "Of zij vieren weg, of wij weg." de trainer verwees naar zijn staff. Van der Sar ging niet akkoord met het voorstel. "Zo ontstond er een sfeer die vreselijk veel energie kostte."

Bosz kijkt nu tevreden naar Ajax, met name door Erik ten Hag. "Hij had het, net als ik, in het begin ook even moeilijk. Je ziet dat Ajax herkenbaar speelt en weer heel natuurlijk jonge spelers inpast", legt de trainer uit. "Daarin zie je echt de hand van de trainer." De Amsterdammers mogen wat hem betreft erg blij zijn met hun trainer. "Ik denk dat Ajax zijn handen mag dichtknijpen dat Marc Overmars zijn contract heeft verlengd."